مهر بررسی كرد؛

حل مشکل تولیدکنندگان طلا با راه اندازی اتاق فلزات گرانقیمت

حل مشکل تولیدکنندگان طلا با راه اندازی اتاق فلزات گرانقیمت خبرگزاری نفت و گاز: افتتاح اتاق فلزات گرانقیمت در گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)، مشکلات گوناگون تولیدکنندگان این حوزه؛ نظیر زمان بر بودن پروسه ترخیص را مرتفع کرده است.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از مهر، عاقبت بعد از ۱۲ سال تعلل، روند واردات و صادرات طلا در کشور تغییر کرد، این رویکرد تازه مورد توجه تجار و تولیدکنندگان طلا قرار گرفته، در عین حال نقطه نظرات نهادهای دولتی نظیر ارگان های امنیتی، سازمان ملی استاندارد، وزارت صمت و … نیز در آن لحاظ شده است، به بیانی رویکرد جدید، مورد اجماع تمام گروههای در رابطه با فلزات گرانقیمت قرار دارد.
فرایند، پیشین مشکلات مختلفی را به وجود آورده بود، درحقیقت تاجر ابتدا باید در سامانه جامع تجارت سفارش خودرا ثبت می کردند، در ادامه کالا بصورت مسافری وارد گمرک و در این بخش اظهار می گردید، سازمان مالی استاندار یا لابراتوار مورد تأیید این نهاد باید عیارسنجی طلا را مورد بررسی قرار می داد، در نهایت بعد از صدور تأییدیه، توزین و تشریفات قانونی، تاجر قادر به ترخیص طلا بود.
در این پروسه به سبب عدم امکان ترخیص کالا در همان روز، تاجر باید هزینه های سنگینی را متحمل می شد، همین طور انجام این پروسه در ایام تعطیل و خارج از ساعات اداری امکان نداشت، الزام به گرفتن مجوز استاندار نیز یک سد راه سنگین برای واردکنندگان بود، چونکه تاجر باید نمونه طلا را از گمرک خارج و به سازمان ملی استاندارد یا لابراتوار مورد تأیید انتقال می داد.
در این بخش نیز رویه عجیبی حکم فرما بود، به عنوان نمونه برای عیارسنجی یک سرویس طلا (۲ عدد گوشواره، گردنبند و دستبند) یک عدد گوشواره انتخاب می شد، یا قسمتی از طلا مورد برش قرار می گرفت، به بیانی تاجر در نهایت با یک طلای ناقص مواجه بود.
فارغ از این مسائل، امکان انجام کامل این پروسه در سالن مسافری فرودگاه وجود نداشت، تجار باید با کیف های چند ۱۰ کیلوگرمی طلا، در فرودگاه از یک مکان به مکان دیگری مراجعه کنند، موضوعی که حتی مباحث امنیتی را نیز در پی داشت، همین مشکلات گوناگون سبب شده بود که طلا بصورت قاچاق وارد یا از کشور بیرون رود.
اتاق فلزات گرانقیمت و حل مشکل تجار
خوشبختانه گره کور این ماجرا بعد از یک دهه باز شد، جلسات گوناگون میان گمرک، اتحادیه طلا و جواهر، بانک مرکزی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت صمت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت اطلاعات، سازمان ملی استاندارد و نهادهای دیگر به رویکرد جدیدی یعنی تأسیس اتاق فلزات گرانقیمت در گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) ختم شد، البته این طرح در گام اول در گمرک فرودگاهی امام خمینی (ره) به عنوان مبدأ اصلی واردات طلا اجرا شده است.
مطابق با اطلاعات اعلامی، «درخواست مالک واقعی شمش طلا از گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) و دریافت دستور لازم، صدور قبض انبار شمش وارداتی توسط مسافر به نام صاحب کالا به عنوان مرحله اول این پروسه جدید شناخته می شود. در صورت قصد رفع تعهد ارزی از طرف مالک، ارائه ثبت سفارش الزامی است، همین طور اگر فردی خواهان انتقال طلا باشد، حضور شخص متقاضی در زمان ارائه درخواست با ارائه گواهی امضا در دفترخانه اسناد رسمی، الزامی است. درصورتی که متقاضی در گمرک احراز هویت نشده باشد، با مراجعه به واحد احراز هویت، اقدامات لازم صورت خواهد پذیرفت و در آخر تنظیم اظهارنامه، انجام تشریفات گمرکی، گرفتن نظریه آزمایشگاه، تحویل و خروج کالا محقق می گردد.» به عنوان رویکرد جدید ورود طلا به کشور شناخته می شود، همین طور مراحل گفته شده به جهت تأسیس اتاق فلزات گرانقیمت در گمرک فرودگاه، عملاً در یک روز صورت خواهد پذیرفت.
مطابق با بیان مسئولین در روز افتتاحیه این اتاق (دوشنبه ۲۶ شهریور ماه)، این پروسه بصورت آزمایشی (از ۴۵ روز گذشته) درحال اجرا بوده و در همین مدت کوتاه اتفاقات مثبتی در عرصه فلزات گرانقیمت رخ داده است.
درواقع بررسی آمارهای رسمی نشان میدهد تا قبل از سال ۱۴۰۱ عملاً واردات رسمی طلا صورت نمی گرفت، چونکه ساز و کار اجرا با مشکلات گوناگون همراه بود، در این سال نیز شاهد ورود حدود یک تن طلا به کشور بودیم.
زمان
۵ ماه ۱۴۰۳
۱۴۰۲
۱۴۰۱
۱۴۰۰
۱۳۹۹
میزان واردات
۳۰.۶ تن
۲۹ تن
۱ تن
۰
۰

این عدد در سال ۱۴۰۲ به ۲۹ تن رسید، اما با تأسیس اتاق فلزات گرانقیمت در گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) در ۵ ماه ابتدایی امسال، حدود ۳۰.۶ تن طلا وارد کشور شده است که نسبت به زمان مشابه سال قبل رشد ۶۲۳ درصدی داشته است، چونکه در مقطع زمان عنوان شده، تنها ۴ تن و ۲۳ کیلوگرم طلا وارد شده بود.
با رویه فوق روند صادراتی کشور نیز گرفتار تحول شده، چونکه روند خروج مصنوعات طلا نیز تغییریافته است، درحقیقت فرایندهای سخت و خسته کننده سابق حذف و تولیدکننده قادر خواهد بود، محصولات خودرا با سهولت به کشورهای دیگر صادر کند، امری که بر روی درآمدهای کشور تأثیرگذار خواهد بود.
البته هنوز تعدادی از نکات از دید مسئولین و اعضاء این اتاق دورمانده است، برای مثال نقره به عنوان یکی از کالاهای تولیدی در داخل، با پدیده قاچاق مواجه می باشد، به همین دلیل قرار گرفتن نقره و دیگر فلزات گرانقیمت در دستور کار این اتاق، تأثیر به سزایی بر روی تولید و کاهش قاچاق در این بخش خواهد داشت.
لازم به ذکر است، ۹۶ درصد از وزن شمش طلاهای وارداتی به کشور از مسیر گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) بوده است، مابقی نیز از گمرک باشماق، تبریز، مشهد، پیرانشهر و فرودگاه اصفهان وارد شده و مطابق با اظهار نظر مسئولین به زودی این اتاق های در گمرکات فوق آغاز به کار خواهند داشت.
اتاق طلا گمرک، بعد از ۱۰ سال معطلی افتتاح شد
محمدمهدی برادران معاون صنایع عمومی وزارت صمت بعد از افتتاح اتاق فلزات گرانقیمت در گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) اظهار داشت: در جلسات حوزه میز طلا وزارت صمت، واردات و صادرات طلا به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های این حوزه عرضه شد، درحقیقت این فرایندِ حداقل ۱۷ گامی، کار را برای تجار و تولیدکنندگان با مشکلات گوناگون همراه کرده بود.
وی افزود: به همین دلیل ایجاد اتاق مبادلات طلا و جواهرات در گمرک به عنوان رویکرد مثبت سایر کشورها در دستور کار قرار گرفت و امروز کاری که بالاتر از ۱۰ سال معطل مانده بود، به عاقبت رسید.
به گفته برادران، با عنایت به مشکلات تعدادی از رقبای ما در سطح منطقه، فرصت های خوبی برای کشور در این زمینه مهیا شده است، به همین دلیل استفاده از این فرصت سبب ایجاد کارخانه های محصولات طلا و جواهر و در نهایت رشد اشتغال خواهد شد.
وی اضافه کرد: بعد از ۱۰ سال، به همت گمرک جمهوری اسلامی، اتاق فلزات گرانبهای اداره کل منطقه آزاد ویژه اقتصادی افتتاح شد، اما در این نشست برای استانها و تکمیل این کار با همفکری سایر دستگاهها، مصوباتی نظیر اضافه شدن امکانات بیشتر مانند دستگاه xrf نیز وضع شده است.
معاون صنایع عمومی وزارت صمت در آخر تاکید داشت: صادرکنندگان و واردکنندگان ما مطمئن باشند که تمامی خدمات موردنیاز آنها در یک نقطه جغرافیایی و در مکان مشخصِ امن ارائه می شود، البته این الگوی، برای سایر استانها نیز اجرا می گردد.


منبع:

1403/06/29
10:43:03
5.0 / 5
238
تگهای خبر: استاندارد , تجارت , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز