طرح یك ادعای اثبات نشده پادمانی

طرح یك ادعای اثبات نشده پادمانی خبرگزاری نفت و گاز: مدیركل موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود به ارائه جزئیات فعالیت های هسته ای ایران در قالب برجام و نیز اقدامات و فعالیت های از پیش اعلام شده ایران در قالب تصمیم كشور برای كاهش تعهدات برجامی اش پرداخته است.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، یكی از نكات انتقادی و قابل توجه در گزارش اخیر كه پس از چهار سال شاهد این نوع ادبیات و مطالب در گزارش های آژانس درباره ایران هستیم، اشاره مدیركل موقت به یك سوژه پادمانی مورد بحث میان ایران و آژانس است در خصوص این كه "آژانس ذرات اورانیوم طبیعی ساخت بشر در مكانی كه توسط ایران به آژانس اظهار نشده بود، شناسایی كرده است."
آژانس در حالی خواهان تعامل ایران در این مورد شده است كه مذاكرات و رایزنی ها و رفت و آمدهای گوناگون در سطوح مختلف در این زمینه انجام شده و اسناد و اطلاعات در قالب مقررات پادمانی در اختیار آنها قرار گرفته است.
مساله دیگر قابل توجه در این بخش از گزارش مدیركل این است كه در جلسه ویژه شورای حكام كه پنجشنبه هفته گذشته انجام شد علاوه بر بررسی گزارش مربوط به یك سوژه پادمانی كه به نظر این موضوع، مورد فوق باشد، مساله برخورد ایران با یك بازرس زن آژانس كه مشكوك به حمل "مواد خطرناك" بوده و دستگاه های آشكارساز مستقر در سایت نطنز نسبت به این بازرس در مكان های مختلف آگهی داده اند در این جلسه بررسی گردید و گزارش ایران بطور مبسوط نیز ارائه شد، اما ظاهرا آژانس علاقه ای نداشته است كه به این مساله در گزارش فصلی خود اشاره كند!
یك بازرس زن آژانس كه گفته می شود تابعیت آسیایی داشته است هنگام ورود به سایت نطنز با دستگاه های هشداردهنده مواجه می شود كه آگهی وجود مواد خطرناك را می دهد. سپس وی وارد سرویس بهداشتی می شود و پس از خروج وی دستگاه ها دیگر نسبت به وی آگهی نمی دهند اما با بررسی سرویس بهداشتی دستگاه مجدد آگهی می دهد كه حاكی از تخلیه یا دفع این مواد در سرویس بهداشتی است. این مساله هم چنان میان ایران و آژانس مورد بحث و بررسی است.
كاظم غریب آبادی نماینده ایران در آژانس در واكنش به این بخش از گزارش آژانس در مورد مكانی در ایران، گفته است: از همان ابتدا و از زمانی كه آژانس، ایران را باخبر كرد كه برخی سوالات در مورد یك مكان خاص دارد، ایران موافقت نمود وارد یك تعامل مثبت با آژانس برای شفاف كردن وضعیت و رسیدگی به سوالات مرتبط شود. ایران با نشان دادن نهایت همكاری و شفافیت، متعاقبا دسترسی لازم را برای آژانس فراهم نمود.
وی افزود: همان گونه كه توسط مقامات آژانس نیز در موقعیت های مختلف تاكید شد، تعامل بین آژانس و ایران درباب این مساله در حال انجام می باشد. بنابراین، هرگونه كوشش برای پیش داوری و ارائه ارزیابی زودهنگام و خام، صرفاً در جهت مصادره این مساله در امتداد مقاصد سیاسی است.
نماینده ایران اصرار كرد كه "وجود اینگونه سوالات در تعاملات بین آژانس و كشورهای عضو امری معمول و عادی بوده و در حالی كه دو طرف برای حل آن در تعامل هستند، نباید با اغراض سیاسی مورد سوءاستفاده و بزرگ نمایی واقع شود."
گزارش مدیركل موقت اما حامل چند نكته مهم دیگر در ارتباط با فعالیت های هسته ای ایران خصوصاً اقدامات و فعالیت هایی است كه در ماه ها و روزهای آتی اخبار بیشتری درباره شان خواهیم شنید.
بر اساس بند 25 این گزارش، ایران اظهارنامه های مربوط به تولید و موجودی لوله های روتور سانتریفیوژ و بیلوزها را به آژانس ارائه كرده و اجازه راستی آزمایی اقلام در موجودی را به آژانس داده است و بدین سان آژانس نظارت مداوم شامل استفاده از اقدامات نظارتی و مراقبتی را انجام داده و راستی آزمایی كرده كه تجهیزات اعلام شده برای تولید لوله های روتور و بیلوزها برای تولید سانتریفیوژ نه فقط برای فعالیت های مشخص شده در برجام بلكه برای فعالیت هایی فراتر از آنچه در برجام مشخص شده است، مانند نصب آبشارهای جدید استفاده شده اند.
هم چنین در بند 26 این گزارش آمده است كه "در 21 اكتبر 2019 (29 مهرماه) آژانس راستی آزمایی كرد كه ایران با استفاده از فیبر كربن، كه تحت اقدامات نظارتی و مراقبتی مداوم آژانس نبوده است، لوله های روتور تولید كرده است."
این اقدامات و درخواست های ایران حاكی از برنامه و گام آتی ایران برای حركت به سمت تولید بیشتر سانتریفیوژهاست كه در گام سوم شاهد افزایش تعداد قابل توجهی از آنها در مدلهای مختلف بودیم.
مدیركل موقت آژانس هم چنین در بخش های مختلف با ارائه گزارش فعالیت های جدید كاهش تعهدات برجامی ایران را به صورتی تایید كرده است هر چند آژانس نمی تواند و این تكلیف را ندارد كه نسبت به پایبند بودن یا نبودن ایران به برجام اظهارنظر كند. آژانس صرفا مسئول گزارش دهی اقدامات و فعالیت های هسته ای ایران است.
آژانس در گزارش اخیر خود تایید كرده است كه "از زمان گزارش فصلی پیشین، ایران برخی فعالیت های غنی سازی انجام داده كه در امتداد برنامه طولانی مدت غنی سازی تحقیق و توسعه اش، قرار ندارند."
در بخش بررسی فعالیت های تحقیق و توسعه، مدیركل موقت نیز گزارش جز به جزئی از اقدامات ایران و فعالیت انواع سانتریفیوژهای قدیمی و جدید را در بخش آزمایشگاهی نطنز تشریح كرده است.
بر اساس گزارش آژانس بنظر می رسد كمبود فضا در نطنز برای انجام كارهای تحقیقاتی باعث شده تا قسمتی از كارها به مركز تحقیقاتی تهران و دیگر مكان ها تحت نظارت آژانس منتقل شود.
در بند 24 آژانس آمده است: در 20 اكتبر 2019 (28 مهرماه) آژانس راستی آزمایی كرد كه ایران تست مكانیكی 3 سانتریفیوژ IR-4 را به صورت هم زمان در مركز تحقیقاتی تهران به مدت 12 روز انجام داده است و در 9 نوامبر 2019 (18 آبان ماه) آژانس راستی آزمایی كرده است كه ایران محل جدیدی را به جز محل های مشخص شده در برجام برای تست مكانیكی سانتریفیوژها تجهیز كرده است.
در بازدید اخیر برخی از خبرنگاران و رسانه های گروهی مسئولان سایت نطنز بر این مساله تاكید داشتند كه با عنایت به كمبود فضا در بخش آزمایشگاهی این سایت، نیازمند فضایی دیگر هستیم كه بزودی ایجاد خواهد شد.
بررسی جزئیات گزارش اخیر آژانس حاكی از مطابقت مشاهدات خبرنگار ایسنا با اقدامات جدید ایران در بخش آزمایشگاهی نطنز و فردو است.
بر اساس این گزارش، تا تاریخ 3 نوامبر 2019 (12 آبان ماه) آژانس راستی آزمایی كرد كه برمبنای برجام و مصوبات كمیسیون مشترك میزان كلی ذخیره اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد اورانیوم 235 ایران 372.3 كیلوگرم، 130.7 كیلوگرم بیش تر از زمان گزارش فصلی پیشین مدیر كل موقت بوده است. این ذخیره شامل 212.6 كیلوگرم اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد از اورانیوم 235 تولید شده پیش از 8 جولای 2019 و 159.7 كیلوگرم اورانیوم تولید شده از 8 جولای 2019 بوده است.




منبع:

1398/08/27
13:12:41
5.0 / 5
4628
تگهای خبر: ارزیابی , انرژی , تولید , سرویس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز