معاون سازمان انرژی اتمی بیان كرد:
وجود ۱۵۶ ایستگاه اندازه گیری گامای محیط و مواد پرتوزا در کشور
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز، معاون سازمان انرژی اتمی و رئیس مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور گقت: فناوری هسته ای مزایای غیرقابل انکار فراوانی در عرصه های مختلف پزشکی، کشاورزی، تولید برق و دیگر موارد دارد.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، محمدرضا کاردان، معاون سازمان انرژی اتمی و رئیس مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور با حضور در برنامه «ایران امروز» شبکه یک با اشاره به ماموریت های این مرکز در حفظ سلامت مردم، محیط زیست و نسل های آینده اظهار داشت: اگر به مزایای فناوری هسته ای و مسایل ایمنی توجه نداشته باشیم، می تواند خطرآفرین باشد. دراین زمینه وظیفه مرکز نظام ایمنی هسته ای، اطمینان یافتن از این مساله است که از انرژی هسته ای و دیگر منابع پرتوزا در کشور به نحو احسن و مطابق با مقررات و ضوابط ایمنی استفاده گردد.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران در مورد این که نظارت ها به چه شکلی به انجام می رسد، توضیح داد: دراین زمینه از روش های مختلفی استفاده می شود که یکی از آنها تدوین استاندارد و مقررات است که توسط مرکز تنظیم و تدوین شده است.
وی ادامه داد: اصولا در سطح جهانی برخی از سفارش ها و استانداردهای بین المللی وجود دارد که هم توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی و هم ارگان های جهانی در سطح دنیا منتشر می شود و کشورها بر طبق نیاز و شرایط خاص خود از آنها استفاده می نمایند.
کاردان اشاره کرد: نکته مهم این است که این موارد در سطح بین المللی الزام آور نبوده و تنها سفارش هستند اما در سطح ملی و بر طبق قانون، رعایت این موارد الزامی است. ما در ایران مانند سایر کشورهای دنیا، سفارش ها و تجربه ها را بررسی نموده و بر طبق شرایط و وضعیت کشور، استاندارد و مقررات را تدوین و ابلاغ می نماییم.
وی افزود: به عنوان مثال برای تمامی پرتوها در کل طیف الکترومغناطیس همچون آنتن های بی. تی. اس یا هر نوع منتشر کننده امواج حدهای مجاز وجود دارد و برای آنها استاندارد ملی تدوین شده است. در این بررسی ها میزان تشعشع مهم است؛ هنگامی که موردی را از محافظت انسان ها از پرتوها مطرح می نماییم یک حدودی وجود دارد. یعنی اگر زیر یک مقدار معین تشعشع دریافت شود، تاثیر چشمگیری نداشته و مشکلی ایجاد نمی کند که اصطلاحا به آن میزان مجاز می گویند.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران اشاره کرد: هنگامی که یک آنتن وصل می شود مهمست که یک فرد بیش از اندازه مجاز تشعشع دریافت نکند و یکی از این راه ها استانداردها و مقرراتی است که تدوین و ابلاغ گردیده است. این استانداردها را در همه ابعاد همچون مراکز پزشکی هسته ای، رادیولوژی، سی تی اسکن با نگاه به تجربه جهانی ابلاغ کرده ایم.
وی افزود: حجم کاری در مرکز نظام هسته ای ایمنی کشور بسیار زیاد است. این کار از یک اپراتور تلفن همراه تا نیروگاه اتمی بوشهر و یک بخش رادیولوژی دورافتاده در یک شهرستان و حتی یک مرکز صنعتی بزرگ مانند ذوب آهن و فولاد مبارکه را شامل می شود و تقریباً هیچ صنعتی از این نظارت مبری نیست.
کاردان اضافه کرد: روش های تدوین مقررات در مورد جایی مانند نیروگاه اتمی بوشهر، پیچیده تر و مشکل تر است. دراین زمینه یکی دیگر از روش هایی که با آن از سلامت مردم، محیط زیست و نسل آینده حفاظت می نماییم، بحث صدور مجوزها است.
وی اشاره کرد: هر نیروگاه اتمی و نه فقط نیروگاه بوشهر در مراحل مختلفی باید از مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور، پروانه دریافت کند. شروع کار در انتخاب محل است و حتما باید مطالعات گسترده محیطی صورت گیرد که آیا این نقطه از نظر محیط و تاثیرات بالقوه محیط بر آن و تاثیرات نیروگاه شرایط لازم را دارد تا مجوز ساخت نیروگاه در آن نقطه صادر شود یا خیر.
کاردان افزود: در مرحله بعد برای ساخت نیروگاه باید پروانه دیگری صادر شود و طراحی آن مورد ارزیابی قرار گیرد تا اجازه ساخت پس از تایید داده شود. سپس ساخت قطعات مهم نیروگاه مانند محفظه تحت فشار که قلب رآکتور در آن قرار می گیرد، باید مجوز بگیرد تا طراحی آن و قسمت های مختلف از نظر مواد، جوشکاری و تحمل فشار بررسی شود. پس از همه این موارد باید جهت راه اندازی نیروگاه پروانه گرفته شود و تست های گوناگون سرد و گرم با سوخت و بدون سوخت صورت گیرد. در نهایت اجازه بهره برداری صادر می شود تا بتوانند کار را شروع کنند.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران درباره ی طول کشیدن ارزیابی ها باتوجه به سخت بودن وظیفه این مرکز اظهار داشت: وظیفه ما به عنوان نماینده مردم است تا اطمینان حاصل کنند که فناوری هسته ای مورد استفاده در کشور، ضرر و زیانی به آنها، کارکنان، محیط زیست و نسل آینده نمی زند که این کار خیلی مشکل و دشوار است.
وی با اعلان اینکه بازرسی از دیگر مراحل نظارت این مرکز به حساب می آید، اشاره کرد: پس از ابلاغ استانداردها، صدور پروانه و مجوز دیگر روش نظارتی ما بازرسی است. بازرسی ها بطور دوره ای از همه تاسیسات همچون نیروگاه اتمی بوشهر تا بخش های پزشکی هسته ای در تهران و شهرستان ها و حتی آنتن های تلفن همراه و یک مرکز تصویربرداری کوچک در یک شهرستان دور افتاده، به انجام می رسد.
کاردان اضافه کرد: این بازرسی ها البته به میزان ریسک آن مرکز بستگی دارد؛ به عنوان مثال در نیروگاه اتمی بوشهر ما بازرس مقیم داریم که همیشه و بطور دایم بر انجام کارها در این مجموعه نظارت دارد اما در یک مرکز رادیولوژی به سبب کم بودن این ریسک، زمان بازدیدها و بازرسی ها کمی بیشتر است.
رئیس مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور با اشاره به رصد مداوم آب، هوا و خاک ایران در مناطق مختلف کشور، اظهار داشت: همانطور که گفته شد وظیفه ما در این مرکز حصول اطمینان از سلامت مردم و نسل های آینده است و تدوین مقررات، صدور مجوز و پروانه بهره برداری و بازرسی همچون این روش هایی است که دراین زمینه به انجام می رسد.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران اشاره کرد: با اینحال احتمال دارد که از خارج مرزهای ما، مواد پرتوزا به خاک و هوای قلمروی جمهوری اسلامی ایران در صورت رخ دادن اتفاقی مثل چرنویل و فوکوشیما ورود پیدا کند. به این منظور برای نظارت به شکل برخط و غیربرخط ایستگاه هایی داریم که از خاک، هوا و آب بصورت مداوم و مستمر نمونه برداری را انجام می دهند. اکنون ۱۵۰ ایستگاه برای اندازه گیری گامای محیط در کشور فعال است و ۶ ایستگاه هم برای اندازه گیری برخط مواد پرتوزا در آب های قلمرویی کشور پیش بینی شده است.
منبع: oilna.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب