تقاضای کاذب برای واردات داریم تعدیل نرخ ارز با بازار ارز توافقی

تقاضای کاذب برای واردات داریم تعدیل نرخ ارز با بازار ارز توافقی به گزارش خبرگزاری نفت و گاز، رئیس کنفدراسیون صادرات با اشاره به اینکه با سیاست های بانک مرکزی در شرایط ایده آل ارز دونرخی خواهد شد، اظهار داشت: با عرضه ارز بیشتر و کاهش واردات، نرخ ارز هم در آینده می تواند تا حدودی تعدیل شود.



محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با برداشته شدن سقف نرخ در نیما اظهار نمود: این مورد یکی از درست ترین تصمیماتی بوده که از سال ۱۳۹۷ به این سو گرفته شده چونکه با نزدیک کردن نرخ های ارز عملا بساط رانت در بحث واردات کاسته می شود. نزدیک شدن نرخ به نرخ های واقعی در آینده ای نزدیک تقاضای واردات را کم خواهد نمود و شرکتهای بزرگ مانند فولادی و پتروشیمی ها که نرخشان آزاد شده افزایش صادرات خواهند داشت و اساسا با عرضه ارز بیشتر و کاهش واردات، نرخ ارز هم در آینده می تواند تا حدودی تعدیل شود.
وی اضافه کرد: البته باید درنظر گرفت که کشور گرفتار یک تورم مزمن است و همانطور که تورم بر همه کالاها تاثیر دارد بر نرخ ارز هم اثر خویش را می گذارد؛ بنابراین این که تصور نماییم افزایش نرخ ارز به علت فقط و فقط به علت افزایش نرخ نیما است، تصور درستی نیست.
لاهوتی خاطرنشان کرد: نکته دیگر آن که رئیس جمهور در زمان کاندیداتوری اعلام نمود که بساط چند نرخی بودن ارز باید برچیده شود چونکه این مساله چیزی جز فساد و رانت نداشته است و عملا مردم این مورد را حس می کردند که با وجود این که دولت ارز ارزان برای واردات تخصیص می داد اما مصرف کننده نهایی با قیمت ارز آزاد کالا را می خرید.
وی افزود: ازاین رو این سیاست در بحث تورم چندان تاثیر چندانی نخواهد داشت گرچه تأثیرات روانی بر جامعه می گذارد.

چرا واردکنندگان علاقه ای به استفاده از سامانه ارز تجاری ندارد؟

لاهوتی در ادامه اظهار داشت: به سبب این که ارز ارزان عرضه می نماییم هر کالایی که وارد شود سود قابل توجهی را کسب می کند بنابراین تقاضای کاذب برای واردات وجود دارد و به نظر می آید با عرضه ارز توسط صادرکنندگان و افزایش صادرات شرکتهای بزرگ مثل پتروشیمی ها به علت برداشته شدن سقف در سامانه نیما سبب می شود که از یک طرف عرضه زیاد و از سوی دیگر تقاضا کم شود، ازاین رو پیشبینی ها نشان داده است که نرخ ارز تا حدودی تعدیل خواهد شد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران خاطرنشان کرد: البته کاهش چشم گیری را در نرخ ارز نخواهیم داشت اما حداقل قیمتها افزایش کمتری خواهد داشت.

نرخ ارز باید توافقی تعیین شود

لاهوتی در رابطه با سازوکار مرکز مبادله هم اظهار داشت: بانک مرکزی سیاستی را در مورد این مرکز اتخاذ نموده که صادرکننده و واردکننده ارز را از راه بانکهای عامل تحویل دهند.
وی اضافه کرد: سیاست بانک مرکزی این بوده که مطمئن باشد ارز پشت کوتاژهای صادراتی وجود دارد و واردکنندگانی که بعضاً از این محل صدمه دیده بودند به شکلی حق و حقوقشان تأمین شود.
لاهوتی خاطرنشان کرد: بر مبنای وعده ها مقرر است نرخ ارز توافقی تعیین شود در این صورت شاید بتوان اظهار داشت که مشکلی که در گذشته وجود داشت و صادرکننده نمی دانست ارز را به چه کسی بفروشد یا واردکننده نمی دانست ارز را از چه کسی بخرد حل می شود و بانک بعنوان واسط این کار را می کند.
وی اظهار داشت: البته این مورد مشروط به اینست که بانک مرکزی در نرخ گذاری دخالت نکند و ماهیت توافقی بودن نرخ ارز حفظ شود چونکه در غیر این صورت به همان سیستمی که در سامانه نیما حاکم بود برمی گردیم به این صورت که صرفا از سامانه نیما به مرکز مبادله منتقل شده ایم.
عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران در رابطه با این که شرایط برای تک نرخی شدن ارز فراهم است، تصریح کرد: امروز شرایط کشور شرایط تک نرخی شدن ارز نیست چونکه بعضی از کالاهای اساسی در بودجه ارز ترجیحی می گیرند اما اگر دولت بتواند باقی ارزها را در چارچوب صادرات، واردات، اسکناس و… را به یک نرخ نزدیک کند که با حقیقت بازار هم فاصله غیرمنطقی نباشد، در شرایط ایده آل در نرخ ارز به یک دو نرخی رسمی خواهیم رسید.
گفتنی است، از سوم دیماه همه واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمی کنند، مکلف شدند ارز خویش را از سامانه ارز توافقی دریافت نمایند. علاوه بر این، از آنجاییکه قرار بود سامانه ارز نیما به بازار ارز توافقی منتقل و نرخ آنرا به نرخ ارز توافقی نزدیک شود، مقرر شد از روز شنبه ۲۴ آذرماه، نرخ ارز سامانه نیما مانند ارز توافقی بر مبنای حراج شکل بگیرد و سقف قیمت ارز در این سامانه برداشته شد.

1403/10/03
17:40:32
5.0 / 5
47
تگهای خبر: پتروشیمی , حقوق , خرید , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز