به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، شركت نومورا در گزارش اخیری اعلام نمود كه افزایش قیمت نفت، پنج برنده واضح دارد. این برندگان علاوه بر روسیه و عربستان سعودی، شامل مالزی، نیجریه و كلمبیا هستند. این سه برنده آخر در میان بزرگترین تولیدكنندگان و صادركنندگان نفت نیستند اما مجموعه ای از عوامل شامل وضعیت اقتصاد هر كشور، عوامل غیرمعمول و دامنه واكنش های سیاستی در انتخاب این برندگان تعیین كننده بوده است.
به عنوان نمونه، مالزی در مارس امسال ۶۶۰ هزار بشكه در روز نفت صادر كرد كه در مقایسه با میزان صادرات روسیه در چند سال گذشته، چندان زیاد نبوده است اما به مالزی كمك كرد موقعیت خویش را به عنوان یك صادركننده بزرگ نفت حفظ كند. طبق گزارش نومورا، صادرات نفت ۰. ۳ درصد در تولید ناخالص داخلی مالزی سهم داشت كه میزان اندكی به حساب می آید با این همه صنعت نفت داخلی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد در تولید ناخالص داخلی مشاركت دارد. بعلاوه مالزی LNG هم صادر می كند كه ۲. ۶ درصد در تولید ناخالص داخلی سهم دارد. از آنجائیكه قیمت های LNG به بازارهای نفت مرتبط است، هر گونه افزایش قیمت های نفت با تاخیر چند ماهه به افزایش قیمت های LNG منجر می گردد.
كلمبیا مورد متفاوتی است. این كشور از ریزش قیمت نفت در سال ۲۰۱۴ صدمه شدیدی دید و مانند خیلی از تولیدكنندگان دیگر با كسری بودجه مواجه شد و موفقیت كمتری در برخورد با آن داشت. این كشور ذخایر توسعه نیافته زیادی دارد و قیمت های بالاتر نفت، آغاز توسعه آنها را ممكن ساخته و روند كاهش مستمر تولید نفت در دو سال قبل را معكوس می كند.
این برای هر تولیدكننده نفت دیگری غیرمعمول نیست اما كلمبیا مشكلات بیشتری شامل كاهش ذخایر نفت و عدم اكتشافات جدید از سال ۱۹۹۲ دارد. زمانی كه قیمت ها پایین بود، اكتشافگران تمایل داشتند سرمایه گذاری های بسیار گزینشی انجام دهند اما اكنون برنت بالای ۶۰ دلار در هر بشكه معامله می گردد. كلمبیا این فرصت را دارد تا سرمایه گذاری های جدید را در ذخایر نفت خود جذب نماید كه بخش قابل بهره برداری آنها در انتها سال قبل ۱. ۶۷۳ میلیارد بشكه برآورد شد.
و اما نیجریه، زمانی كه اوپك سال قبل به منظور حمایت از افزایش قیمت ها برای اعضای خود سهمیه تولید معین كرد، از مشاركت در محدودیت تولید معاف شد و اكنون كه قیمت ها افزایش یافته است، نیجریه احیانا به توافق كاهش تولید ملحق می گردد كه اغلب ناظران صنعت انتظار دارند تا آخر سال ۲۰۱۸ تمدید شود.
نیجریه ماه گذشته ۱. ۷۳۸ میلیون بشكه در روز نفت تولید كرد. رقم مذكور نزدیك به سطح ۱. ۸ میلیون بشكه در روز است كه این كشور برای ثابت نگه داشتن تولید خود هدف گذاری كرده است.
اكنون عمده تولید نفت نیجریه در منطقه نیجر دلتا، به خارج صادر می گردد. این كشور دومین صادركننده بزرگ نفت آفریقا بعد از آنگولا است اما با چالش هایی روبرو شده كه اصلی ترین آنها هزینه های بسیار بالای تولید است و دولت موفق نشده است كاهش قابل توجهی در آنها صورت دهد. بنابراین نیجریه برنده واضح افزایش اخیر قیمت های نفت است زیرا مانند همه تولیدكنندگان پرهزینه، رشد تولیدش به علت قیمت های پایین متوقف شده بود.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در میان بازندگان، واردكنندگان هستند كه با افزایش هزینه وارداتشان روبرو شده اند.