به مناسبت روز جهانی آب
یك چاره برای بحران جهانی آب
خبرگزاری نفت و گاز: سازمان ملل متحد درباره چالش های جاری و آتی آب هر سال شعاری برای روز جهانی آب پیشنهاد می دهد كه تمركز آن بر گزارش جهانی توسعه آب است، این سازمان شعار روز جهانی آب 2020 را «آب و تغییر اقلیم» تعیین كرد.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، روز جهانی آب، نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی، در كنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل در شهر ریودوژانیرو كشور برزیل رسماً عنوان شد. در این كنفرانس از كلیه كشورها خواسته شد تا در امتداد اجرای بیانیه شماره ۲۱ سازمان ملل، این روز را بعنوان روز ترویج و آگاه سازی مردم در مورد آب اختصاص دهند.
موضوع آب در جهان همیشه مهم بوده و این مساله بطور جدی توجه شده است موضوع تغییر اقلیم نیز چند سالی است كه مورد بحث كارشناسان و مسئولان قرار گرفته بدین جهت شعار روز جهانی آب در سال 2020 میلادی كه مصادف با سوم فروردین است، «آب و تغییر اقلیم » تعیین شده است تا امسال توجه بیشتری به این دو مهم شود.
تا سال ۲۰۵۰ كشورها گرفتار تغییر اقلیمی می شوند
هم اكنون بحث تغییر اقلیمی در ایران و جهان مطرح است و پیش بینی پنل الكترونیكی این است كه تا سال ۲۰۵۰ كشورها گرفتار تغییر اقلیمی می شوند و كشور ایران هم جزء كشورهای درگیر این مسئله و لطمه ها است. اگر این روند ادامه پید كند متأسفانه ایران به همراه كشورهای حاشیه ای پاكستان، افغانستان، چین و كشورهای اروپای شرقی درگیر خواهد شد و لطمه های مختلفی را شاهد خواهیم بود و به صورت بسیار جدی لطمه پذیر خواهیم بود.
در ایران حدود ۶۰ سال است كه دما و رطوبت، سرما و گرما، بارندگی و دیگر عوامل جوی در حال تغییر است و بارندگی در طول ۵۰ سال قبل در كشور كاهش داشته و سالی یك میلیمتر این بارندگی ها كاهش داشته است. منبع اصلی تامین انرژی زمین خورشید است و بیلان زمین در طول تابستان و زمستان برمی گردد به انرژی و امكان به هم خوردن تعادل در دوره های تابستان و زمستان وجود دارد.
تعادل در این دوره ها اگر به هم بخورد و مقدار پس دادن انرژی كمتر شود زمین گرمتر می شود كه این اتفاق را در كشورمان شاهدیم پس یكی از عوامل مهم و تأثیرگذار در این امر مداخله بشر است كه دامنگیر شده است. اسعدی اسكویی رئیس پژوهشكده هواشناسی، آب و هواشناسی كشاورزی در این زمینه به ایسنا اظهار داشت: پس از انقلاب صنعتی ۱۰۰ سال طول كشید تا جمعیت جهان دو برابر شود و این اتفاق در دوره بعدی از قرن بیستم ۵۰ برابر جمعیت بیشتر شد. از سال ۷۹ شتاب رشد جمعیت در دنیا زیاد شد و هر ۱۰ سال یك میلیارد نفر جمعیت به دنیا افزوده شد و این جمعیت به آب، غذا، زمین برای مسكونی و... احتیاج دارند كه باعث شده به طبیعت فشار وارد شود با رشد جمعیت بخش زیادی از منابع طبیعی شامل جنگل ها و مراتع را از بین بردیم و به اراضی كشاورزی تبدیل كردیم كه آلایندگی را تولید كردیم.
به گفته وی هم اكنون به بحران رسیدیم و این فرصت خودترمیمی را از طبیعت و زمین گرفتیم و نمی گذاریم طبیعت نفس بكشد دائماً در حال برداشت و مصرف هستیم كه به دنبال آن آنچه اتفاق می افتد رفتارهای متفاوتی از جو رخ می دهد؛ به هم خوردن تعادل گرمایی كره زمین سبب می شود تغییراتی در حوزه رطوبت جو ایجاد شود و اتفاقات و بارش های سیل آسا و موج های گرمایی زیاد شود واین گسل توزیع فراوانی ها به سمت مسایل حدی میل می كند و بجای اینكه بارش ها در جهت حفظ منابع آبی سوق داده شوند به سمت سیل آسا می رود.
اسعدی اسكویی با اشاره به اینكه ۶۰ سال است كه دما و رطوبت و تغییرات اقلیمی در ایران در حال بروز است، تصریح كرد: روند بارندگی در ۵۰ سال اخیر كاهشی بوده و سالی یك میلیمتر بارندگی كم شده است در ده سال متوالی آینده این كاهش بارندگی چشمگیرتر خواهد بود و سالی ۳۵۰ میلیون مترمكعب منابع آبی سطحی و تجدیدپذیر را در ایران از دست دادیم.
وی با اشاره به اینكه از طرفی بارندگی و رطوبت كم شده و دما افزایش بیشتری دارد و طی ۵۰ سال قبل سالی ۲ درجه دمای كشور گرمتر شده است در بخش كشاورزی نیاز ما و مصرف بیشتر شده از طرفی محصولات جدید كاشتیم، اشاره كرد: در بخش كشاورزی باتوجه به مصرف زیاد در دنیا، سطح زیركشت را افزایش دادیم و تعداد چاه های كشاورزی افزایش یافته و بارندگی ها كاهش داشته كه این عوامل باعث شده وضعیت منابع آبی در تهدید جدی قرار بگیرد به شكلی كه در سال قبل در یك دوره ده ساله منتهی به اردیبهشت ۹۸ حدود ۸۴ درصد كشور با خشكسالی درگیر بودند.
اسعدی اسكویی با بیان این مطلب كه كمبود آب سبب كاهش تولید كشاورزی، مهاجرت به سمت شهرها و ایجاد ناامنی در مناطق مرزی شده است، افزود: مهاجرت كه صورت می گیرد شهرها بزرگتر می شود مصرف انرژی و آب جدی تر می شود مشكلات فاضلاب جدی تر می شود گسترش آلودگی ها و آلایندگی ها در جمعیتِ زیاد پدیدار می شود لطمه های اجتماعی بیشتر می شود و این امر مانند یك زنجیره از خشكسالی ها و عدم مدیریت آغاز می شود و بروز مشكلات پشت سر هم ادامه دارد.
پیام وزیر نیرو به مناسبت رو جهانی آب
در این باره رضا اردكانیان وزیر نیرو نیز با اشاره به شعار روز جهانی آب در سال میلادی جاری اظهار داشت: كشور ما تجربه طولانی در مدیریت سیلاب و سازگاری با خشكسالی داشته و به اتكای تجارب پدران و گذشتگان خود تلاش می نماییم شرایط پیش رو را به نحو مناسب تری طی كرده و جامعه ای تاب آور در مقابله با تغییرات اقلیم باشیم.
وی در پیامی به مناسبت سوم فروردین ماه روز جهانی آب گفت: هر سال 22 مارچ مصادف با روز جهانی آب است و همه آژانس های سازمان ملل متحد و برنامه های بین المللی آب در سراسر جهان، این روز را گرامی می دارند و برنامه هایی برای طول سال كه آغازش این روز است، تدارك می بینند. هر سال روز جهانی آب عنوان و شعاری دارد كه مجموعه 30 برنامه و آژانس ملل متحد روی انتخاب آن توافق می كنند.
اردكانیان اظهار داشت: شعار روز جهانی آب در سال 2020 میلادی كه مصادف با سوم فروردین است، «آب و تغییر اقلیم است». زیبندگی روز جهانی آب برای ما ایرانیان در سال 99 این است كه این روز مصادف با روز شریف مبعث پیامبر اكرم (ص) است و در آغازین روزهای سال نو برای ما عید در عید بشمار می رود.
وی با اشاره به شعار انتخاب نام تغییر اقلیم برای روز جهانی آب در سال 2020 افزود: این انتخاب به این معنا كه در یك سال پیش رو در جای جای جهان برنامه های مختلفی برای توجه بیشتر به موضوع تغییر اقلیم و نقش آب و تاثیر آن از تغییر اقلیم تدارك دیده خواهد شد.
وزیر نیرو اظهار داشت: برای ما در ایران كه در اقلیم خشك و نیمه خشك به سر می بریم تغییر اقلیم همچون به معنای سیلاب و خشكسالی است. سیلاب های متوالی و همین طور خشكسالی های شدید. البته ما كشور با تجربه ای در مدیریت سیلاب و سازگاری با خشكسالی بوده ایم و به اتكای تجارب پدرانمان اهتمام خواهیم كرد شرایط پیش رو را به نحو مناسبی طی كرده و جامعه ای تاب آور در مقابله با تغییرات اقلیم باشیم.
اردكانیان گفت: در موضوع سیلاب با رفتار معقول شامل عدم تجاوز به حریم و بستر رودخانه ها، تدارك لازم برای لایروبی و مهندسی رودخانه ها و توجه جدی تر به طراحی و ساخت مخازن مورد نیاز در نقاط مورد نظر با رعایت همه ملاحظات فنی، اقتصادی و زیست محیطی برای تسكین سیلاب های پیش رو می توانیم سازگاری را افزایش دهیم.
وی اضافه كرد: در موضوع خشكسالی هم كه برای ما به معنای سازگارزی با كم آبی است اساسا رفتار مصرف معتدل می تواند چاره اصلی كار باشد. با كمك هم و اتخاذ شیوه های مناسب تر در مصرف آب می توانیم با هر نوع خشكسالی ناشی از تغییر اقلیم هم به نحو مناسبی سازگار باشیم.
وزیر نیرو همین طور با اشاره به نقش تعیین كننده آب در پیشگیری و مقابله با ویروس كرونا اظهار داشت: امید است همه هموطنان با رعایت ملاحظات و دستورات بهداشتی خودرا ایمن نگه دارند و البته در عین رعایت در مصرف آب هم صرفه جویی و دقت لازم را داشته باشند.
اردكانیان اضافه كرد: بطور طبیعی مصرف آب آشامیدنی و باكیفیت بالا رفته است، در بعضی شهرها بر اساس گزارش ها، تا 40 درصد در مقایسه با مدت مشابه مصرف بیشتری داشتیم.
منبع: خبرگزاری نفت و گاز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب