لایحه بودجه ۱۴۰۰،
پیشبینی درآمد صادرات نفت منطقی است؟
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز بر مبنای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، درآمدهای ایران از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز، ۱۹۹ هزار میلیارد تومان تعیین شده که این رقم در بودجه سالجاری بیشتر از ۴۷ هزار میلیارد تومان بوده که نشان داده است پیشبینی دولت از درآمدهای نفتی سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال جاری، رشدی ۳۲۳ درصدی را تجربه کرده که این اعداد مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است.
محمد خطیبی، کارشناس ارشد حوزه انرژی در اینباره به ایسنا اظهار داشت: رقمی که از محل درآمد نفت در لایحه بودجه لحاظ شده است به دو عامل قیمت و میزان صادرات بستگی دارد. در مورد قیمت نمی توان از الان صحبت کرد؛ البته ۴۰ دلار درنظر گرفته شده که امیدواریم محقق شود.
وی با اشاره به اینکه باتوجه به تصمیم اخیر اوپک پلاس می توان امیدوار بود که عدد ۴۰ دلار محقق شود، اظهار نمود: البته این مسئله هم می تواند نوسان داشته باشد اما بازار امیدوار کننده است. در مورد مسئله بعدی یعنی میزان صادرات هم باید اظهار داشت که هر رقمی که تعیین می شود باید با دلیل و منطق باشد.
این کارشناس حوزه انرژی با تکیه بر اینکه رقم صادرات سال قبل از عدد تعیین شده سال جاری بسیار پایین تر بوده و سوال اصلی این است که در سال آینده مقرر است چه اتفاقی بیفتد که مقدار صادرات نفت چند برابر شود، خاطرنشان کرد: اگر به این سؤال پاسخ داده شود می توان مجاب شد. اگر بخواهیم یک رقم منطقی را برای بودجه سال آینده درنظر بگیریم باید رقمی معادل یکی دو سال گذشته را لحاظ نماییم.
به قول خطیبی اگر با یک اطمینان فرض نماییم که سال آینده متفاوت از یکی دو سال گذشته خواهد بود و صادرات ما جهش خواهد نمود باید یک دلیل و منطق دقیق داشته باشیم، اما اگر قرار باشد منطقی عمل نماییم باید رقمی معادل یکی دو سال گذشته را در نظر بگیریم.
وی با اشاره به اینکه رقم مطرح شده ابهام دارد و نمی توان آنرا توجیه کرد، اظهار داشت: مگر اینکه فرض خاصی پشت آن وجود داشته باشد. به صورت مثال دولت گمان کرده باشد که سال آینده تمام تحریم های نفت برداشته می شود و ما می توانیم در شرایط عاری از تحریم، نفت را صادر نماییم. اگر این فرض محقق شود صادرات دو میلیون بشکه و حتی بالاتر از آن عملی خواهد شد ولی اگر چنانچه این فرض محقق نشود شاهد کسری بودجه بسیار سنگین برای این دولت و دولت بعد خواهیم بود.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه افزود: بعد از تنظیم بودجه برای درآمد بالا هزینه بالا هم درنظر گرفته می شود. زمانی که درآمد محقق نشود محل هزینه ها مبهم است و آن زمان تورم عجیبی ایجاد می شود که فشار زیادی را بر مردم و کشور تحمیل می کند. بنابراین برای پیشگیری از چنین تورمی باید رقم ها منطقی و با یک اطمینان بالا قابل تحقق باشد؛ چونکه در غیر این صورت مشکلات زیادی به وجود می آید.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، درآمد ایران از محل صادرات نفت، میعانات گازی و گاز بیشتر از ۱۹۹ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. با این وجود چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال ۱۴۰۰ کمتر از سقف ۱۹۹ هزار میلیارد تومان تعیین شده باشد، به دولت اجازه داده می شود با رعایت قانون نسبت به تأمین مابه التفاوت حاصل شده از منابع حساب ذخیره ارزی اقدام نماید.
همینطور در صورت تحقق درآمد مازاد بر سقف ۱۹۹ هزار میلیارد تومان، درآمد حاصله بر مبنای قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور به حساب ذخیره ارزی واریز خواهد شد.
منبع: oilna.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب