امیرعبداللهیان در گفت وگو با رادیو ان پی آر آمریكا:
ایران جایی نیست کسی بتواند کودتا یا انقلاب رنگین کند
خبرگزاری نفت و گاز: به گزارش خبرگزاری نفت و گاز، وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت:
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، رادیو "ان پی آر" آمریکا با دکتر امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، گفت گویی انجام داده است که متن کامل این گفت و گو بدین شرح است:
رادیو ان پی آر: آیا شما فکر می کنید تظاهرکنندگان در ایران دارای نگرانی های مشروع هستند؟
امیرعبداللهیان: در مورد اتفاقی که برای خانم مهسا امینی افتاده است، همه ما متاسف هستیم. این اتفاق در همه جای دنیا رخ می دهد همچون ده ها مورد در سال در آمریکا، انگلیس و دیگر کشورها. از زمان وقوع این اتفاق رییس جمهور کشورم موضوع را با دقت دنبال و با خانواده خانم امینی صحبت کردند. دستگاه قضایی نیز با جدیت درحال پیگیری موضوع است. به علت احساسات پاک مردم ایران در ساعات اولیه این حادثه، مردم اعتراضاتی را به شکل مسالمت آمیز ابراز کردند. اما موضوع به اتمام رسید و همه منتظر نظر دستگاه قضایی هستند. ولی تعدادی از خارج از کشور با سوءاستفاده از احساسات پاک مردمی، بوسیله ماهواره ها، فضای مجازی درحال تحریک مردم در داخل ایران هستند، به نحوی که اعتراضات مسالمت آمیز را به خشونت تبدیل نموده اند. البته ما تعجب می نماییم که چرا برخی مقام های آمریکا در این مساله دخالت می کنند.
رادیو ان پی آر: چگونه ممکنست که یک دختر جوان در بازداشت در مدت کوتاهی بمیرد؟
امیرعبداللهیان: برمبنای تحقیقاتی که تا حالا انجام شده است، اولا اسنادی وجود دارد که خانم امینی قبلا گرفتار مشکل مغزی بوده و عمل جراحی انجام داده، ثانیا شاهدان را که به دادگاه احضار کرده اند، شهادت داده اند که مورد ضرب و شتم از جانب پلیس قرار نگرفته است، اما هنوز ما نمی توانیم قضاوت نماییم و باید منتظر تحقیقات نهایی دقیق و منتظر نظر دستگاه قضایی باشیم. اما حالا سوال من این است، یک اتفاقی افتاده است، چرا باید شبکه های ماهواره ای که از لندن اداره می گردند یا در داخل آمریکا تعدادی از مقام های آمریکا حرف های تحریک آمیز بزنند و مداخله کنند؟ برخی از این شبکه ها که از لندن هدایت می شوند علنا مردم را به شورش، آتش زدن و کشتن تشویق می کنند. بگذارید دستگاه قضایی نظرش را بدهد.
رادیو ان پی آر: باتوجه به سوابق، من تردید دارم که همه این اعتراضات ریشه در خارج داشته باشد. از افراد زیادی شنیده ام که مردم از حکومت فعلی و قوانین این حکومت خسته شده اند. آیا شما فکر نمی کنید که این تظاهرات از جانب مردم ایران و یا شاید قسمتی از مردم ایران باشد؟
امیرعبداللهیان: معترضانی در ایران نسبت به این حادثه وجود دارند که مطالبه شان را به شکل مسالمت آمیز بیان می کنند. اما حالا شبکه های سازماندهی شده ای درحال کار در زمینه ایجاد ناامنی هستند و بی نظمی در نظم عمومی را دنبال می کنند. گروهک تروریستی منافقین که ۱۷ هزار ایرانی را به شهادت رسانده، از آمریکا و تعدادی از کشورهای اروپایی درحال تحریک هستند و عواملشان را به داخل ایران می فرستند. ایران جایی نیست که کسی بتواند کودتا یا انقلاب رنگین کند. مردم ایران فهیم هستند. بین اعتراض، بی نظمی و آشوب تفاوت وجود دارد. ما در ایران به مطالبات مردم توجه می نماییم اما با کسانی که بخواهند آشوب کنند و تحت تاثیر خارج از کشور باشند، طبق قوانین مان عمل می نماییم.
رادیو ان پی آر: بنظر می رسد که درخواست برای تغییر قوانین پوشش زنان وجود دارد، آیا درست است که زنان را به خاطر لباسشان زندانی کنیم؟
امیرعبداللهیان: کشورها چارچوب ها، قوانین، مقررات و ارزش هایی دارند. ما در کشورمان از دموکراسی کامل برخورداریم. همین وضعیتی که در ایران می بینید نشان دهنده وجود دموکراسی در ایران است. بگذارید منتظر نتیجه گزارش قوه قضاییه بمانیم.
رادیو ان پی آر: شما در مورد اعتراض مسالمت آمیز سخن گفتید. ویدیوها نشان میدهد که تظاهرات به خشونت کشیده شده و پلیس با خشونت پاسخ می دهد. سازمان ملل، مقامات ایران را به استفاده از اعمال قدرت خشن و سرکوب اعتراض متهم کرده است.
امیرعبداللهیان: هر جا که مطالبه و درخواست به شکل مسالمت آمیز مطرح شود، در قالب مقررات کشور آزادانه می توانند اقدام نمایند. اما پلیس با کسی که بخواهد آمبولانس آتش بزند و بانک سرقت کند، با قدرت برخورد می کند. در کشور شما وقتی مردم ریختند کنگره را اشغال کردند، چه کردید؟ حتی دستگاه امنیتی شما توییتر رییس جمهور (دونالد ترامپ) را مسدود کرد. دموکراسی بود یا برای حفظ امنیت؟ تشخیص دادید برای حفظ امنیت، توییتر مقام اول مملکتتان را هم مسدود کنید چون نماد دموکراسی تان توسط مردم اشغال شده بود.
رادیو ان پی آر: چرا اینترنت در ایران ظرف چند روز گذشته محدود شده است؟
امیرعبداللهیان: ما برای حفظ امنیت و آرامش عمومی مردم در سراسر کشور وظیفه داریم و هر آنچه که به امنیت کشور کمک نماید در قالب قانون، پلیس باید انجام دهد. کسی که بی نظمی کند طبق مقررات با او برخورد می شود. اما در قالب آزادی بیان و تجمعات، افراد در ایران آزادند.
ببینید اتفاقی افتاده است، همین اتفاق برای یک فرد سیاه پوست بطور عمد و وحشتناک توسط پلیس آمریکا افتاد. تحقیقات ما تا حالا نشان می دهد، اینجا عمدی در کار نبوده است. البته ما منتظر نتیجه تحقیقات بیشتر و دقیق تر می مانیم. چرا باید برخی از کشورهای غربی اظهارنظرهایی را برای تغییر نظام در ایران بکنند؟ این موضوعات اصلا چه ارتباطی با هم دارند؟
یک شبکه ماهواره ای که بطور فارسی از لندن پخش می شود، مردم ایران را دعوت به سرنگونی نظام می کند. یک سری از سایت ها که از غرب هدایت می شوند، دارند مردم را تحریک می کنند که سلاح و مواد منفجره بصورت دستی بسازند.
رادیو ان پی آر: من فکر می کنم مردمی که به خیابان ها آمده اند، احتمالاً بدنبال تغییر نظام هستند.
امیرعبداللهیان: کسانی که در کف خیابان حضور پیدا کردند، مردم در دسته جات بزرگ و چند میلیونی در سراسر ایران به خیابان ها آمدند. بیش از ۲۸ میلیون ایرانی - اجتماع بزرگ امت رسول اللّه (ص) - در اعتراض به آشوب و شورش به خیابان آمدند اما رسانه های غربی این ۲۸ میلیون را ندیدند. یک تصویر هم از آن منعکس نکردند اما یک جمع ده نفری، ۵۰ نفری یا ۱۰۰ نفره را در میدانی درحال آتش زدن بانک و سطل زباله بزرگ نمایی کردند. این داستان قبلا هم در کشور ما و سایر کشورها اتفاق افتاده و طرف های خارجی هم اهتمام کرده اند دخالت و سوءاستفاده کنند. پیشنهاد می کنم منتظر باشید تا نتیجه تحقیقات روشن شود. همه چیز در ایران تحت کنترل است. آن قدر که شما به آن می پردازید و نگران هستید، نگرانی وجود ندارد.
رادیو ان پی آر: وزارت امور خارجه آمریکا اعلام نموده است، که مجوزهای ضروری برای ورود اینترنت آزاد به ایران را صادر کرده است. آیا شما در آینده قادر به کنترل اینترنت خواهید بود؟
امیرعبداللهیان: ما فضای مجازی را بطور آزاد در اختیار مردم قرار داده ایم و این فضا را حفظ می نماییم. ایالات متحده اگر نگران مردم ایران است، هزاران کودک ایرانی به خاطر تحریم دارو فوت کرده اند، آمریکا برای داروی کودکان پروانه ای در ایران حاضر نشد همکاری کند. آمریکا در زمان کرونا حاضر نشد یک واکسن به ایران ارسال نماید. به جاهای دیگری که به ایران واکسن می دادند، فشار آورد که ایران تحریم است و واکسن ندهید. تا آن زمان که دستگاه امنیتی ما تشخیص دهد به علت سوءاستفاده بیگانگان، اینترنت باید کنترل شود، حتما این کار را انجام می دهیم. اگر آمریکا و غرب نگران وضعیت اینترنت در ایران هستند، نگران تحریم و وضعیت بیماران ایران باشند که آمریکا دارو را تحریم کرده و اجازه نمی دهد به دست آنها برسد. سفارش ام به مقام های آمریکایی این است ما درحال مذاکره و تبادل پیام برای بازگشت به برجام هستیم، هیچ خبر مهمی در ایران نیست. تغییر رژیمی در ایران صورت نخواهد گرفت. با احساسات مردم ایران هم در این طراز نمی توانند بازی کنند. زمانی اوباما هم گرفتار این اشتباه شد، اوباما برای یکی از مقامات عالی کشور ما نامه نوشت و صحبت از دوستی و حل مشکلات بین ایران و آمریکا کرد، چندی بعد که تحولاتی سیاسی – اجتماعی در ایران رخ داد و البته خیلی گسترده تر از وضعیت فعلی در خیابان های ایران اعتراضاتی شکل گرفت، آقای اوباما فراموش کرد که نامه ای به ایران داده و درخواست دیگری دارد، بلافاصله مصاحبه کرد و گفت ما از زنان شجاع ایران در کف خیابان ها حمایت می نماییم و شبکه های ماهواره ای و مجازی هم آغاز به تشویق ایرانیها کردند که کف خیابان ها بریزند و بانکها را آتش بزنند و همه چیز را تغییر دهند. مقام های آمریکا باید صبر کنند و شتابزده عمل نکنند خصوصاً اینکه ما درحال مذاکره و تبادل پیام درباره ی برجام هستیم. این رفتارها اعتماد ما را نسبت به آمریکایی ها کمتر می کند. ما همین گونه هم، اعتمادی به آنها نداریم چه رسد به اینگونه رفتارها و موضعگیری ها.
رادیو ان پی آر: چند هفته قبل دو طرف و همه طرف ها در مذاکرات هسته ای به توافق نزدیک بودند، اتقافاتی افتاد که احتمال توافق را کمتر کرد، چه اتفاقی افتاد؟
امیرعبداللهیان: در مجموع گفت وگوهای مثبت و رو به جلویی را در وین پشت سر گذاشتیم. از ماه مارس تا حالا پیام های زیادی را با طرف آمریکایی تبادل کرده ایم. مسیری طولانی را پشت سر گذاشته ایم و الان در گام هایی قرار داریم که مطالبی اندک ولی مهم روی میز قرار دارد. ما دیپلماسی را راهکار می دانیم و برای رسیدن به توافق قوی و پایدار جدی هستیم. آمریکایی ها در موضوعات باقی مانده متنی را دادند که ابهام زیادی در آن وجود دارد. به هماهنگ کننده اتحادیه اروپا گفتیم این متن باید شفاف، روشن و قوی شود. پیشنهادهایمان را به طرف مقابل همچون آمریکا ارائه کردیم و متن را شفاف تر بیان کردیم تا خیلی قابل تفسیر نباشد.
ما برای توافق، جدی هستیم اما نمی دانیم آیا طرف آمریکایی واقع بینی و شجاعت لازم را برای اتخاذ تصمیم دارد؟ البته آنها گاهی اوقات از مشکلاتشان در درون آمریکا و کنگره می گویند. این ها مشکلات طرف آمریکایی است. من هم هر هفته به مجلس می روم و به مخالفان برجام پاسخ می دهم. پس در مورد برجام اگر طرف آمریکایی مشکل داخلی دارد، ما هم مشکل داخلی داریم ولی ما شجاعانه پای میز مذاکره آمده ایم و منطقی مذاکره می نماییم.
رادیو ان پی آر: آیا از نقطه نظر ایران، ضروریست که آمریکا ضمانت دهد که باردیگر از برجام خارج نمی شود؟
امیرعبداللهیان: موضوع تضمین برای ما خیلی مهم می باشد. اهمیتش اول از همه بخاطر این است که آمریکای ترامپ این وضعیت را ایجاد کرد. دلیل دوم این است که آقای بایدن مخالف فشارهای حداکثری و رفتار ترامپ بود ولی مثل او، در طول این مدت ضمن مذاکره بطور متوسط هر ماه یک یا دو تحریم مقابل ایران اعمال کرد. فکر می کنم درباره ی تضمین به درک مشترک نزدیک شده ایم. طرف آمریکایی در موضوع تضمین گام هایی را برداشته که اگر آن گام ها کاملتر شود، می توانیم به نقطه توافق برسیم.
رادیو ان پی آر: من نمی توانم این مصاحبه را تمام کنم بدون پرسش در مورد زندانیان ایرانی – آمریکائی، یکی از این ها باقر نمازی است که سالخورده و بیمار است، آیا این درست نخواهد بود که به عنوان یک موضوع انسان دوستانه، این فرد آزاد شود؟
امیرعبداللهیان: ما موضوع زندانیان را از برجام جدا می دانیم. پرونده کاملا انسانی است و آمادگی داریم هر زمان طرف آمریکایی آمادگی داشته باشد، برای تبادل اقدام نماییم. در این مورد پیام هایی در گذشته بین ما تبادل شده است و درصورت وجود اراده در طرف آمریکایی، ما بدون ارتباط به برجام نسبت به این تبادل اقدام خواهیم کرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب