خط لوله گره می خورد؟

كشوری كه ایران را رها نمی كند!

كشوری كه ایران را رها نمی كند! خبرگزاری نفت و گاز: عمان به علت تدابیر دیپلماسی صلح محور و تمایل خود برای بی طرفی و میانجگری، معروف بوده است.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، با این حال كه عمان از نظر ژئوپلیتیكی در احاطه منازعه و ناملایمات سیاسی بوده، اما به مدت دهه ها قادر بوده است از منازعات منطقه ای دور مانده و بعنوان یك میانجی میان همسایگان در حال جنگ عمل كند.

مسقط موفق شده است برای سال های متمادی، روابط خوب با هر دو كشور ایران و آمریكا را حفظ كند. اما اكنون برای اولین بار طی سالیان گذشته سیاست بی طرفی عمان به علت فشار فزاینده آمریكا و همینطور عربستان سعودی و امارات متحده عربی ضد ایران، به چالش كشیده شده است. در مركز این وضعیت غامض، پروژه خط لوله انتقال گاز طبیعی میان ایران و عمان قرار دارد.

پس از گذشت بیش از یك دهه، پروژه خط لوله گاز ایران- عمان سال قبل چراغ سبز گرفت و یك كمیته مشترك در ژوییه برای نهایی شدن این توافق تشكیل شد. این پروژه انرژی و مهندسی عظیم برآورد شده حدود ۱.۲ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و طبق اعلام شركت ملی گاز ایران، ۲۸ میلیون مترمكعب در روز گاز طبیعی ایران را از بندر جنوبی كوه مبارك به بندر سوهار در عمان خواهد رساند. موقعیت كوه مبارك در نزدیكی تنگه هرمز در ایران، این بندر را نقطه ایده آلی بعنوان نقطه آغاز این خط لوله تولید كرده است. ۳۰ درصد از نفت و گاز دریابرد جهانی هر روز از تنگه هرمز عبور می كند.

گاز طبیعی بعد از این كه به عمان رسید برای صادرات مایع سازی می گردد یا در عمان برای پركردن ذخایر این كشور نگهداری می گردد. بدنبال كاهش تولید گاز طبیعی و كمبود گاز متعاقب آن و همینطور سایر كمبودهای اقتصادی، عمان كوشیده تا چشم انداز اقتصادی خویش را در چند سال اخیر متنوع كند. خط لوله پیشنهادی با ایران بخشی از برنامه مذكور است.

انتظار می رود ایران میزان متنابهی زیرساخت خط لوله در سراسر خاورمیانه در سال های آینده اضافه كند و در احداث ۱۲ هزار و ۶۹۸ كیلومتر خط لوله پیش بینی شده تا سال ۲۰۲۲ مشاركت نماید.

طبق آمار گلوبال دیتا، طرح های ایران به تنهایی بیش از ۵۰ درصد از كل خطوله لوله برنامه ریزی شده منطقه را تشكیل می دهد. بعد از ایران از نظر احداث برنامه ریزی خطوط لوله عراق قرار دارد. این كشور تصمیم دارد حدود ۲۹.۶ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۲ برای افزودن ۵۱۰۵ كیلومتر خط لوله نفت و گاز سرمایه گذاری كند. تركیه در خاورمیانه با برنامه ریزی ۲۰۳۰ كیلومتر خط لوله با هزینه حدود ۵.۸ میلیارد دلار، در جایگاه سوم قرار می گیرد.

اما بزودی این پروژه با تحریم های آمریكا ضد نفت ایران به چالش كشیده می گردد. دولت ترامپ تحریم هایی ضد نفت، محصولات نفتی، محصولات پتروشیمی و تمامی مبادلات با شركت ملی نفت ایران را از آغاز پنجم نوامبر اعلام نموده است. تنش ها با ایران از زمان به قدرت رسیدن ترامپ و تهدید وی برای لغو توافق هسته ای كه در دوران اوباما امضاء شده بود، بالا گرفته است.

اكنون عمان مانند خیلی از كشورهایی كه تمایل ندارند بین آمریكا و ایران طرف هیچ كشوری را بگیرند، در خط آتش دو طرف گیر افتاده است. اگر دولت ترامپ پیشنهاد خود برای اعمال مجدد تحریم ها ضد ایران درماه میلادی آینده را عملی كند، مشكلات بزرگی برای خط لوله گاز طبیعی ایران و عمان تولید خواهد نمود. تنگه هرمز كه یك موقعیت حساس در طرح های خط لوله است همواره محل درگیری میان ایران و آمریكا بوده است. در ماه اوت آمریكا ادعا نمود كنترل كامل عبور نفت و گاز این منطقه را در دست دارد و تهدید كرد اگر ایران تلاش كند عبور كشتی ها از این محل را مختل كند، به زور متوسل خواهند شد.




1397/07/15
20:55:22
5.0 / 5
4724
تگهای خبر: انرژی , تحریم , تولید , خاورمیانه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز