كمالوندی: 6 تیر از سقف 300 كیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور می نماییم، اروپایی ها هنوز فرصت دارند

كمالوندی: 6 تیر از سقف 300 كیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور می نماییم، اروپایی ها هنوز فرصت دارند به گزارش خبرگزاری نفت و گاز سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام نمود كه ایران ۶ تیر از سقف ۳۰۰ كیلو گرم اورانیوم غنی شده كه پیشتر تعیین شده بود، عبور خواهد نمود.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، بهروز كمالوندی، در جریان بازدید نمایندگان رسانه ها از مجتمع آب سنگین اراك اظهار داشت: از امروز شمارش معكوس برای عبور از ذخیره ۳۰۰ كیلو اورانیوم غنی شده شروع می شود و تا ۱۰ روز دیگر یعنی ۲۷ ژوئن (۶ تیرماه) از این سقف عبور می نماییم.
نمایندگان رسانه های داخلی امروز (دوشنبه) برای اطلاع از اقدامات انجام شده در گام اول كاهش تعهدات برجامی ایران، به مجتمع نیروگاهی آب سنگین اراك رفته اند.

دیگر آب سنگین را بعنوان یك ماده اولیه صادر نمی كنیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه صحبت های خود در جمع خبرنگاران در مجتمع آب سنگین اراك افزود: ما تصمیم بر آن داریم كه دیگر آب سنگین را بعنوان یك ماده اولیه صادر نكنیم. امكان دارد در سنوات آینده میزان استفاده از آب سنگین در داخل به حدی افزایش یابد كه احتیاج به صادرات نباشد.
وی در این ارتباط توضیح داد: این قضیه به مانند صدور گاز است كه ما گاز را بعنوان ماده اولیه صادر نمی نماییم بلكه آنرا در مواد پتروشیمی استفاده می نماییم و در آن قالب صادر می نماییم.
كمالوندی با اشاره به اینكه حركت در این راستا از نظر اقتصادی ارزش بالایی دارد، افزود: البته ما در این راستا نمی خواهیم تعهداتی كه در گذشته به بازارهایمان داده ایم را كنار بگذاریم و در كنار حفظ تعهد، به حفظ بازار خود هم توجه داریم.

اروپایی ها هنوز فرصت تصمیم گیری دارند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاكید بر اینكه آب سنگین دارای مواد استفاده گوناگونی در رشته های مختلفی همچون پزشكی است و به درمان و تشخیص خیلی از بیماری ها در نوزادان كمك می نماید، در بخش دیگری از صحبت های خود در مورد اجرای مرحله دوم كاهش تعهدات برجامی ایران اشاره كرد: ما در ارتباط با این مساله منتظر تصمیم مقامات مسئول كشور هستیم. هنوز برای اروپایی ها فرصت برای تصمیم گیری وجود دارد. ما دیگر صبر نداریم. حدود یك سال صبر كردیم دو ماه هم به آنها فرصت دادیم حالا مدت محدودی از این زمان باقی مانده و آنها می توانند از این فرصت استفاده كنند.
وی با اشاره به اینكه اگر از این فرصت استفاده نشود، ما می توانیم دو تحلیل عرضه نماییم، اشاره كرد: تحلیل اول این است كه آنها نمی خواهند كه به تعهداتشان عمل كنند و تحلیل دوم این است كه نمی توانند این كار را انجام دهند. توانایی فنی و داخلی لازم را ندارند یا اینكه نمی توانند در مقابل رقیب خود قرار بگیرند.
كمالوندی با تاكید بر اینكه مقامات وزارت خارجه همچنان با مقامات اروپایی در مذاكره هستند و تماس دائمی بین آنها وجود دارد، افزود: همانطور كه در جریان هستید، خانم اشمید در روز شنبه با آقای عراقچی دیدار داشت و گفت وگوهایی در این دیدار انجام شد.

دیگر صبر نخواهیم كرد
وی اشاره كرد: آنچه كه مهم می باشد این است كه جمهوری اسلامی ایران بیشتر از این برای به نتیجه رسیدن اقدامات آنها صبر نخواهد كرد و آنها باید از فرصت باقی مانده برای اجرای تعهداتشان استفاده كنند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه نشست خبری خود اظهار نمود: نكته دیگر به خصوص برای اروپایی ها این است كه اگر اقدامی كه در مرحله اول زمان بر بود انجام شد برای اقدامات بعدی به خصوص غنی سازی بیشتر از ۳.۶۷ درصد زمان زیادی را نخواهد گرفت و از متخصصان خودمان هم سوال كردم یك یا دو روز بیشتر فرصت وجود ندارد.

اقدامات ایران در امتداد پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام انجام شده است
وی اضافه كرد: ذخایر ایران با روند و شتاب بیشتری ادامه پیدا می كند و اگر مهم می باشد كه برجام را حفظ كنند باید در این زمینه تلاش كنند. در واقع اقدامات جمهوری اسلامی ایران در امتداد پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام انجام شده كه بخش های اولیه برجام مربوط به تعهدات ایران و از آن به بعد تعهدات سایر كشورها است. بدین سبب وقتی به پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام می رسیم حقوقی هم برای كشورها قائل شده اند و اگر ایران احساس كند كه تحریم ها برداشته نشده می تواند بخشی از تعهدات خویش را به حالت تعلیق درآورد و این همان كاری است كه ما انجام دادیم اما به باعث اینكه تعهدات خویش را انجام دهند به حالت اولیه برمی گردد.
كمال وندی اشاره كرد: بدین سبب این اقدامات در قالب برجام است و امروز هم كه در خدمت متخصصان خودمان بودیم آنچه دستور دارند از مقامات عالی، این است كه هر دو راكتور را با هم جلو ببریم، هم طراحی و هم بازطراحی و اینكه جمهوری اسلامی ایران هم تصمیم بگیرد كه به رآكتور قبلی برگردد دیگر در چارچوب یك معما یا راز نیست. در سطح بین المللی هم مطرح شده و با عنایت به امكاناتی كه ایران در ارتباط با لوله های كالندریا در اختیار دارد این راكتور قابل اجراست.

اروپایی ها وظایف شان را طبق برجام ادامه دهند
وی اضافه كرد: بدین سبب آنها نشان دهند كه صادق هستند و وظایف شان را طبق برجام ادامه دهند. بیشترین نگرانی این بود كه راكتور قبلی پلوتونیوم تولید می كند اما این تصمیم زمانی گرفته شده بود كه توانایی تولید سوخت غنی شده نداشتیم اما آنچه مسلم است این است كه ما در هر دو قسمت داریم تلاش می نماییم تا كارها را به نحوی جلو ببریم و اگر تصمیم گرفته شد كه فلان راكتور فعال باشد آنرا انجام می دهیم.

سطح غنی سازی بر مبنای نیاز كشور صورت می گیرد
وی افزود: در ارتباط با افزایش ۳.۶۷ درصدی غنی سازی سناریوهای مختلف را در نظر گرفتیم كه حتی از ۳.۶۸ تا هر درصد دیگری می تواند وجود داشته باشد كه هر كدام از آنها شرایطی دارد كه نیازهای كشور آنرا تعیین می كند و نیازهای كشور هم به راحتی تا ۲۰ درصد تعریف شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همینطور بیان كرد: آنچه مهم می باشد اینكه برپایه نیاز فنی سناریوهای مختلف در اختیار مسئولان نظام قرار گرفته و در انتها مهلت ۶۰ روزه اول تصمیم گرفته می شود كه چه اقدامی صورت دهند. اما در ارتباط با آب سنگین ما بخشی از تعهدات مان را انجام می دهیم و با این روندی كه جلو می رویم اورحال خوبی انجام گرفته و كارخانه آماده افزایش بیشتر از این را دارد.

طی دو و نیم ماه آینده از سقف ۱۳۰ تن آب سنگین عبور می كنیم
وی افزود: فكر می نماییم طی دو و نیم ماه آینده برای عرضه تولیدات می توانیم تا ۱۳۰ تن هم افزایش دهیم كه در اینجا باز نقض برجام هم نیست. در برجام پذیرفتیم كه مازاد ۱۳۰ تن را به بازارهای بین المللی عرضه نماییم و آنچه كه می گوئیم انجام نمی دهیم عرضه كردن تولیدات بعنوان بخشی از تعهدات خودمان است. اینكه فكر می كنند اگر ما تولیداتمان را عرضه نكنیم و كسی خریداری نكند اتوماتیك وار تعطیل می شود، مثل همان چیزی كه ترامپ عنوان نمود آب سنگین ایران را كسی نخرد در حالی این فقط در ذهن آنها است. ما بازارهای خودمان را داریم، انواع محصولات جدید را هم تولید می نماییم.
وی اشاره كرد: در زمانی هم كه دور هم نیست هر چه آب سنگین تولید نماییم مصرف می نماییم و اگر هم نفروختیم به این معنا نیست كه در همان میدانی داریم بازی می نماییم كه مورد نظر آنها است. همانطور كه می دانیم این صنعت به خوبی پیشرفت می كند و ما در برنامه های خود بازدیدهای دیگری را هم باید برگزار نماییم. بعنوان مثال در سایت فوردو نیمی از ماشین ها آماده هستند و ما آزمایشگاه ملی مواد را هم ایجاد كردیم كه بیشتر از این در كشور نداشتیم كه چنین آزمایشگاهی بتواند تشخیص مواد را به صورت استاندارد انجام دهد. همینطور آزمایشگاه خلأ هم به وجود آمده كه می تواند خیلی از نیازهای صنایع مانند نفت را پوشش دهد و ما این مركز خلأ را در فوردو داریم.

در نطنز می توانیم غنی سازی یك میلیون سو انجام دهیم
وی افزود: در نطنز هم دیدید كه فعالیت ها به شكلی است كه بتواند در غنی سازی یك میلیون سو به كار گرفته شود. بنابراین در شرایط بسیار خوبی قرار داریم، تمام امكانات هم وجود دارد و منعی از این لحاظ وجود ندارد كه انشاالله این پیشرفت ها به توسعه اقتصادی كشور و رفاه كمك نماید.
كمال وندی تصریح كرد: آنها شركت تولیدكننده رادیو داروی ما را تحریم كردند، هیچ اتفاقی نیفتاد. درست است كه آمریكا می گوید غذا و دارو را تحریم نمی كند ولی شركت در رابطه با این ها را تحریم می كند كه این یك كار غیرانسانی است.

جامعه بزرگ صنعت هسته ای كشور همه گوش به فرمان رهبری هستند
وی افزود: ظرفیت ما به نحوی است كه نیاز یك میلیون بیمار را تأمین می كند و صدها هزار بیمار از داروهای ما استفاده می نمایند و همه این اتفاقات نوید آنرا می دهد كه در حوزه های این صنعت پیشرفت هایی داشته باشیم و آنچه كه مورد نظر رهبری است محقق شود. بنده به نمایندگی از جامعه بزرگ صنعت هسته ای كشور كه ۱۴ هزار نفر است می گویم كه همه گوش به فرمان رهبری هستند و اجازه نمی دهند این صنعت آسیب ببیند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه صحبت های خود در جمع خبرنگاران در مورد وضعیت راكتور اراك و بازطراحی آن طبق آنچه كه در برجام مطرح گردیده است اظهار داشت: ما بارها تاكید كرده ایم كه جلسه و نشست و برخواست كفایت نمی كند و آنچه كه بسیار مهم می باشد این است كه اروپایی ها اقدام و عملی برای انجام تعهداتشان انجام دهند. وزارت خارجه اعلام نموده كه ایران در این راستا چه مواردی مد نظرش است كه همچون آنها برداشتن تحریم ها، فروش نفت و تسهیل ارتباطات بانكی است و به محض اینكه گفته شود اقدام اصلی اروپایی ها در این چارچوب صورت گرفته و آنها كار عملی انجام داده اند این امكان وجود دارد كه تعهدات ما در برجام به حالت قبلی برگردد و در آن موقع برپایه تعهداتی كه اروپایی ها انجام داده اند در كشور تصمیم گیری می شود.

كمالوندی در پاسخ به خبرنگار ایسنا كه پرسید با عنایت به نشست امروز اروپا جهت بررسی مهلت ۶۰ روزه ایران امكان دارد ایران در اقدامات گام اول تجدید نظر و برای ورود به گام دوم صبر كند؟ اظهار داشت: بهتر است آنها هر چه زودتر به تعهدات خود در این زمینه عمل كنند چون كه ما هر چه جلوتر می رویم كار برای آنها سخت می شود، ذخایر ما بیشتر می شود، سرعت ما بیشتر می شود. ما با حداكثر ظرفیت در حال حركت هستیم. البته بعضی از الزامات فنی هم وجود دارد كه امكان دارد كمی زمان ببرد ولی ما با یك ریتم فعالیت هایمان را آغاز نموده ایم كه این ریتم به مرور تندتر می شود و به محض اینكه مشاهده شود آنها به تعهدات خود عمل نكردند و از فرصت مشخص شده استفاده نكرده اند ما برپایه تصمیم مقامات كشور وارد مرحله دوم كاهش تعهدات برجامی خود خواهیم شد.

هم طراحی قبلی راكتور اراك و هم بازطراحی آن مد نظر است
كمالوندی در پاسخ به سوال دوم خبرنگار ایسنا كه پرسید با عنایت به اینكه در گام دوم یكی از اقدامات می تواند برگشت به طراحی راكتور قدیمی اراك باشد، چنین اقدامی چقدر زمان می برد؟ پاسخ داد: فعالیت ها در این زمینه مستلزم كار فنی است. ما برای هر كدام سناریوهای مختلفی را دیده ایم. در این چارچوب هم طراحی قبلی راكتور اراك مد نظر ماست و هم بازطراحی آن و همانطور كه اشاره شد برای هر كدام سناریوهای مختلفی را در نظر گرفته ایم.
معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: در مخزن كالندریا بخشی از تجهیزات قبلی را داریم و در صورت ضرورت می توانیم از آنها استفاده نمائیم. مسئله اصلی در بحث راكتور مسئله كالندریا است. درمورد زمان بازگشت به رآكتور قبلی باید متخصصان فن نظر بدهند ولی طبق شنیده ها می تواند این اقدام در یك دوره شش ماهه تا یك ساله صورت گیرد.

تعهد برگشت نكردن به راكتور قبلی را برپایه مرحله دوم كنار می گذاریم
وی در بخش دیگری از صحبت های خود درباره طراحی جدید رآكتور اراك افزود: در این زمینه بحث تأمین تجهیزات مدرن مطرح است و اگر آنها (اروپایی ها) به تعهداتشان عمل كنند ما می توانیم این تجهیزات را فراهم نماییم. البته ما تعهدی نمی پذیریم كه حتما بازطراحی داشته باشیم. ما تعهد برگشت نكردن به راكتور قبلی را برپایه مرحله دوم كنار می گذاریم.

در بحث بازطراحی راكتور اراك همكاری خوبی با چین داریم
كمال وندی با اشاره به همكاریهای ایران و چین در بحث بازطراحی راكتور اراك افزود: باوجود فشارهای آمریكا همكاریهای خوبی صورت گرفته است. ما طراحی می نماییم و تأیید طراحی ها توسط آنها صورت می گیرد. هم اكنون در این زمینه بحث تأمین تجهیزات مطرح است. این تجهیزات باید توسط كشورهای اروپایی تأمین شود و این محك خوبی برای آن هاست. اگر آنها به این تعهدات عمل كنند این می تواند بر روی تصمیمات آنها اثر بگذارد. صرف نظر از اینكه راكتور قبلی را داشته باشیم یا نه و یا هر دو را داشته باشیم. هم اكنون بحث طراحی ها در حال كامل شدن است و ما وارد بحث تجهیزات می شویم كه همانطور كه گفتم همكاری كشورهای اروپایی در این زمینه مهم می باشد. روند تأمین تجهیزات روندی طولانی تر است و اگر اروپایی ها تجهیزات را به ایران بدهند این خود یك نشانه است و اگر از عرضه تجهیزات اجتناب كنند این هم یك نشانه دیگر است و همانطور كه گفتم این ها در روند تصمیمات ما اثر می گذارد.
وی اشاره كرد: فشارهای آمریكایی ها در این چارچوب بود كه این بازطراحی صورت نگیرد ولی خوشبختانه همانطور كه اشاره كردم چینی ها در این روند همكاری خوبی با ما داشتند.
كمالوندی در ادامه صحبت های خود در این راستا اشاره كرد: ما بخشی از این تجهیزات را می توانیم خودمان تولید نماییم ولی اگر اروپایی ها به ما این تجهیزات را بدهند كار سرعت بیشتری پیدا می كند.

سناریوهای مختلفی برای عبور از سقف غنی سازی ۳.۶ داریم
معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد عبور ایران از سقف غنی سازی ۳.۶ اظهار داشت: در این ارتباط سناریوهایی مطرح است، یكی این است كه غنی سازی را فراتر از ۳.۶ برای نیاز بوشهر تعریف نماییم. یك سناریوی دیگر این است كه آنرا برای راكتور تحقیقاتی تهران تعریف نماییم.

اگر اوضاع به همین سبك ادامه یابد عملاً برجامی باقی نمی ماند
كمالوندی درباره این كه آیا گام آخر ایران خروج از برجام خواهد بود؟ اظهار داشت: اگر به همین سبك ادامه دهیم عملاً همین اتفاق می افتد. اگر بگوییم خارج می شویم یا نمی شویم خیلی مهم نیست كما این كه الان شاید خود آمریكا هم متوجه شده باشد كه اشتباه كرده كه از برجام خارج شد. ممكن با عدم اجرای تعهدات از جانب اروپا و تعلیق های ما به جایی برسیم كه عملاً برجامی وجود نداشته باشد. این اتفاق دارد می افتد مگر این كه تغییری ایجاد شود.

وی افزود: هم اكنون یا اروپا وقت كشی می كند یا نمی تواند كاری انجام دهد كه در این وضعیت نمی تواند برجام ادامه یابد. اگر شرایط این باشد برجامی باقی نخواهد ماند كه بخواهیم در آن بمانیم یا نمانیم.


گزارش اخیر آژانس مثبت و موید پایبندی ایران بود

كمالوندی در مورد گزارش آتی آژانس با بیان این كه گزارش اخیر آژانس مثبت و موید پایبندی ایران بود اظهار داشت: آژانس قاضی نیست و ناظر است. در گزارش بعدی مقدار را می نویسند نه این كه نقض یا خلافی صورت گرفته. آژانس رأی مشخص نمی دهد كه نقض و خلاف صورت گرفته فقط آمار و ارقام می دهد.

وی ادامه داد؛ تفسیر ما این است كه كاری خلاف برجام انجام نمی دهیم و درباره گزارش بعدی نگرانی نداریم.
آژانس همین مطلبی را خواهد اظهار داشت كه ما امروز داریم اعلام می نماییم.

معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در انتها در پاسخ به سوالی درباره موضع شورای حكام اظهار داشت: برجام پیش از این كه مبحث شورای حكام باشد مبحث برجامی هاست و شورای حكام باید به آن با عینك برجام نگاه كند نه با عینك پادمانی.



1398/03/30
21:10:42
5.0 / 5
4265
تگهای خبر: استاندارد , انرژی , تحریم , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز