آخر جنگ خانمانسوز با تصویب پیمان تاریخی اوپك پلاس

آخر جنگ خانمانسوز با تصویب پیمان تاریخی اوپك پلاس به گزارش خبرگزاری نفت و گاز اوپك و متحدانش روز یكشنبه بعد از اینكه عربستان سعودی تحت فشار آمریكا، با سهمیه كاهش تولید كمتر مكزیك موافقت نمود و به بن بست چهار روزه ای كه امكان دارد به تشدید باردیگر جنگ قیمت دامن بزند تمام كرد، توافق كاهش تولید تاریخی را تصویب كردند.



به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، تحت توافق كاهش تولید، ۲۳ كشور حاضر در گروه اوپك پلاس تولید نفت خام را در ماه های مه و ژوئن به میزان ۹.۷ میلیون بشكه در روز محدود خواهند كرد. به قول منابع آگاه، این رقم كمتر از ۱۰ میلیون بشكه در روز است كه روز پنج شنبه تصویب شده بود چونكه مكزیك اجازه یافت تولیدش را به جای ۴۰۰ هزار بشكه، تنها ۱۰۰ هزار بشكه در روز كم كند و سپس در مشاركتش در این پیمان تجدیدنظر كند.

عربستان سعودی كه بزرگترین تولیدكنندگان اوپك است و متحدانش در خلیج فارس شامل امارات متحده عربی و كویت تولیدشان را به صورت داوطلبانه بسیار بیشتر كم می كنند و احیانا دو میلیون بشكه در روز به كاهش تولید اضافه می كنند.

با در نظر گرفتن چاه های نفتی كه در آمریكا، كانادا، برزیل، نروژ و سایر كشورها به علل اقتصادی ناچار به توقف فعالیت شده اند، مجموع كاهش تولید امكان دارد به ۲۰ میلیون بشكه در روز بالغ شود كه معادل یك پنجم عرضه جهانی است و بزرگترین كاهش تولید صورت گرفته تحت یك توافق بین المللی به حساب می آید.

البته این محدودیت عرضه در ماه های بعد كمتر می شود و تحت توافق اوپك پلاس، كاهش تولید این گروه در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ به هشت میلیون بشكه در روز و در كل سال ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲ به شش میلیون بشكه در روز می رسد.

هدف از این كاهش پشتیبانی از بازار نفت می باشد كه با شیوع كرونا و افت شدید تقاضا كه ناشی از تدابیر قرنطینه و منع رفت و آمد بوده، به حال احتضار درآمده است. اما این كاهش تولید امكان دارد برای تثبیت بازار در كوتاه مدت كافی نباشد چونكه خیلی از تحلیل گران مازاد عرضه ۲۰ میلیون بشكه در روز را در ماه های آینده و كمبود شدید ظرفیت مخازن نفت را پیشبینی می كنند.

بهای معاملات آتی نفت برنت از آغاز سال جاری بیشتر از ۵۰ درصد سقوط كرده و قیمتها در بازار محموله های تك كاهش بیشتری داشته اند.

در حالی كه كاهش تولید اوپك پلاس امكان دارد در قیمت معاملات آتی اندكی بهبودی حاصل كند اما بازار محموله های تك با ادامه اشباع عرضه روبرو هستند چونكه سهمیه های جدید تولید از ماه مه اجرایی می شود و بازار در ماه میلادی جاری با تولید فزاینده صادركنندگان بزرگ روبرو شده است.

بسیاری از اعضای بزرگ اوپك شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و كویت برنامه خود برای افزایش تولید در آوریل را اعلام نموده بود كه از ماه آینده محدود می شود.

موضوع مورد اهمیت دیگر پایبندی به این كاهش تولید خواهد بود چونكه هیچگاه كاهش تولیدی به این ابعاد اجرا نشده بود و كشورهایی شامل روسیه، عراق و نیجریه سابقه خوبی در پایبندی به سهمیه تولید خود نداشته اند.

تلاش طولانی برای تصویب نهایی توافق

این توافق بعد از اینكه روز پنج شنبه و جمعه به دنبال عدم تمایل مكزیك برای قبول سهمیه كاهش تولید خود به بن بست رسیده بود، با تلاشهای مضاعف و مذاكرات فشرده سرانجام در آخرین ساعات روز یكشنبه تصویب گردید.

در توافق پیشنهادی با عنایت به سهم ۲۳ درصدی هر كشور مشاركت كننده در گروه اوپك پلاس از كاهش تولید، از مكزیك خواسته شده بود تولیدش را ۴۰۰ هزار بشكه در روز كم كند. اما مكزیك كه برنامه هایی برای سرمایه گذاری چند میلیارد دلاری در شركت نفتی دولتی پمكس داشت، اعلام نمود تنها حاضر است تولیدش را ۱۰۰ هزار بشكه در روز كم كند.

وزیران اوپك پلاس برای انعقاد یك توافق قبل از گشایش معاملات بازار آسیا تحت فشار بودند و سرسختی عربستان سعودی برای اعمال سهمیه تولید یكسان میان اعضای گروه اوپك پلاس و تمرد مكزیك از قبول سهمیه كاهش تولید خود به بوته آزمون گذاشته شد.

به گفته منابع آگاه، عربستان سعودی تهدید كرد كه اگر مكزیك سهمیه كاهش تولید خویش را قبول نكند، از توافق كنار خواهد رفت و جنگ قیمت به راه خواهد انداخت اما مداخله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و به خصوص دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریكا ظاهرا این كشور را متقاعد كرد تا رضایت دهد.

آمریكا عضو اوپك پلاس نیست اما دیپلماسی نفتی فعال ترامپ بارزكننده فشاری بود كه روی صنعت نفت آمریكا وجود دارد.

آمریكا در نشست روز جمعه وزیران انرژی گروه جی ۵ درباره كاهش داوطلبانه تولید هیچ پیشنهادی نداد چونكه قوانین ضدانحصارطلبی این كشور كاهش هماهنگ تولید را ممنوع كرده است اما درباره استفاده از ذخایر نفت استراتژیك خود برای محدود كردن عرضه نفت قول مبهمی داد.

بر اساس گزارش پلاتس، ترامپ در تعطیلات هفته گذشته تماس های تلفنی گوناگونی با سران اوپك پلاس داشت و چندین سناتور آمریكایی از ایالتهای تولیدكننده نفت كه با موج اخراجهای گسترده و ورشكستگی شركتهای نفتی روبرو شده اند، در تماس های تلفنی با مقامات سعودی همچون وزیر انرژی عربستان سعودی، این كشور را برای تصویب توافق كاهش تولید تحت فشار گذاشتند.




1399/01/25
16:26:53
5.0 / 5
3500
تگهای خبر: انرژی , اوپك , تولید , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز