خاموشی را جدی بگیریم
خبرگزاری نفت و گاز: امروز 14 استان و سه كلانشهر در منطقه قرمز و پنج منطقه و دو كلانشهر در منطقه زرد نقشه مصرف برق قرار گرفتند كه در این شرایط صرفه جئویی تنها راه مقابه با خاموشی است.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، الان ۱۴ استان خراسان رضوی، سمنان، یزد، فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی، همدان، قزوین، کرمانشاه، زنجان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی و کلانشهرهای مشهد، شیراز و اصفهان در منطقه قرمز نقشه مصرف برق قرار گرفته اند.
همین طور مصرف برق شبانه کشور بر طبق تازه ترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران در ساعت ۲۱ و ۴۳ دقیقه به رقم ۵۸ هزار و ۱۸۳ مگاوات درحالی رسید که پارینه در این روز و ساعت ۵۴ هزار و ۲۷۰ مگاوات برق مصرف شده بود رشد و باتوجه به این موضوع، سه هزار و ۹۱۳ مگاواتی افزایش را رقم زد.
روند مصرف در ساعت ۱۲ و ۴۵ دقیقه روز گذشته نیز با صعود به عدد ۵۸ هزار و ۱۴۰ مگاوات رسید و این درحالی است که پارینه در همین بازه زمانی ۵۵ هزار و ۷۴ مگاوات مصرف شده بود.
میزان مصرف برق در عین حال در بخش صنایع با کاهش روبرو شد و به ۴۰۶۵ مگاوات در ساعت ۲۱ و ۴۳ دقیقه رسید درحالی که شب پیش مصرف این بخش به بیش از ۵۰۰۰ مگاوات رسیده بود.
شب گذشته ذخیره نیروگاه ها به ۹۷۸ مگاوات و در روز گذشته به ۵۷۱ مگاوات رسید. در عین حال میزان تولید برق از منابع تجدیدپذیر هم ۵۰۴۹ مگاوات بود.
روند افزایشی مصرف برق درحالی است که سازمان هواشناسی برای امروز دوشنبه نیز دمای ۳۸.۰۳ درجه ای پیش بینی کرده که حتی برخی مناطق کشور خصوصاً مناطق جنوبی، گرمایی تا بیش از ۵۰ درجه را نیز به خود خواهند دید.
در این بین لازم است مشترکان در مناطق یاد شده با کاهش تنها ۱۰ درصدی مصرف برق خود، به وضعیت سبز مصرف بازگردند و امکان بهره مندی همه مردم خصوصاً هموطنان ساکن در مناطق جنوبی از برق را که هم اکنون با گرمای شدیدی روبرو هستند و نیاز به مداومی به استفاده از وسایل خنک کننده دارند، فراهم آورند.
به این منظور رعایت نکات ساده مدیریت مصرفی مانند تنظیم کولرهای گازی روی دمای ۲۴ درجه و استفاده از دور کندکولرهای آبی در ساعات گرم روز که به صورت فوری نیز قابل اجراست، می تواند در پیوستن مناطق قرمز به سبز و برخورداری از برق پایدار تاثیربسزایی داشته باشد.
همین طور نقشه برق امروز تا ساعت ۱۲ ظهر نشانگر آن است که استان های خراسان جنوبی، هرمزگان، منطقه شمال کرمانلرستان و البرز کلانشهرهای تهران و اهواز در منطقه زرد مصرف قرار دارند.
هموطنان ساکن در این مناطق نیز می توانند تنها با کاهش پنج درصدی مصرف برق خود، در بازگشت به وضعیت سبز تاثیری فوری داشته باشند. عدم استفاده از وسایل پرمصرف مانند ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی، اتو و جاروبرقی در ساعات پیک شبکه از دیگر راهکارهای کاهش مصرف برق بشمار می رود.
چگونه مصرف برق را کاهش دهیم؟
در این میان راهکاری مختلفی برای مدیریت مصرف برق وجود دارد. برای مثال اگر استفاده کنندگان کولرهای گازی بجای تنظیم دمای کولر روی ۱۸ درجه دما را روی ۲۴ درجه (دمای آسایش) تنظیم کنند بیش از ۴۰۰۰ مگاوات از مصرف برق در ساعات اوج مصرف کاهش می یابد. با احتساب ۷۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری لازم برای ساختن هر ۱۰۰۰ وات نیروگاه کاهش ۴۰۰۰ مگاواتی از میزان اوج مصرف برق کشور به معنای عدم لزوم معادل سرمایه گذاری ۲.۸ میلیارد یورو (حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان) است.
تنظیم کولرهای آبی روی دور کند در ساعات اوج مصرف سبب کاهش حدود ۵۰ درصدی از مصرف برق آنها می شود. باتوجه به تعداد کولرهای آبی در کشور این اقدام ساده نتایجی مشابه بند فوق الذکر را برای کشور به دنبال خواهد داشت.
یک لامپ برابر با کاهش هزار مگاواتی مصرف
مصرف برق یک لامپ ال ای دی هشت واتی ۱۳ درصد مصرف برق یک لامپ رشته ای ۶۰ وات است در صورتیکه روشنایی هر دو برابر بوده و طول عمر آن حدودا ۲۰ برابر لامپ رشته ای است. تعویض لامپ های رشته ای به ال ای دی و کم مصرف اثر بسیار زیادی بر کاهش مصرف برق داشته و به همان نسبت از تولید آلاینده دی اکسید کربن در نیروگاه ها جلوگیری می کند. اگر هر خانواده ایرانی یک لامپ اضافه خودرا در خانه یا محل کار خاموش کند موجب کاهش ۱۰۰۰مگاوات برق در کشور می شود. استفاده حداکثری از نور طبیعی در طول روز در کاهش میزان استفاده از روشنایی الکتریکی بسیار موثر است.
چگونه مصرف برق یخچال فریزر را کاهش دهیم؟
طی سال های اخیر استفاده از دستگاه یخچال فریزر بطور فزاینده ای رواج پیدا کرده و میزان مصرف برق این نوع یخچال فریزرها در طول یک شبانه روز بسته به نوع تکنولوژی ساخت و کارخانه سازنده آن از ۱.۸ تا سه کیلووات ساعت متغیر است. اگر میانگین مصرف برق یخچال فریزرها را درحدود ۲.۵ کیلووات ساعت در شبانه روز در نظر بگیریم، برق مصرفی این دستگاه ها بطور متوسط در هر ماه ۷۵ کیلووات ساعت است که با احتساب ۲۱ میلیون دستگاه یخچال فریزر بطور تخمینی در کشور، سالانه ۲۷۵۰۰ گیگاوات ساعت برق توسط این دستگاه ها مصرف می شود.
در این بین یخچال های بدون برچسب یا بازده انرژی پایین F و G حدودا دو برابر یخچال های بهینه و بازده انرژی بالا A و +A برق مصرف می کنند که مصرف کنندگان می توانند با اجرای راهکارها و رعایت سفارش هایی نقش موثری را در کاهش مصرف انرژی این وسائل و در نهایت کاهش هزینه های خود ایفا کنند.
مصرف کنندگان باید هنگام خرید یخچال فریزری را انتخاب کنند که باتوجه به برچسب انرژی دارای بالاترین بازده و کم ترین مصرف انرژی باشد. همین طور حجم یخچال فریزر باید باتوجه به نیاز و تعداد افراد خانواده انتخاب گردد تا از فضای آن بطور کامل استفاده گردد. در خیلی از موارد یک یخچال فریزر ۱۴ فوت می تواند نیاز یک خانواده دو تا چهار نفره را برآورده سازد.
علاوه براین برفک های یخچال و فریزر را بطور منظم آب کنید، برای اینکه با افزایش قشر برفک، مصرف انرژی بالا می رود، با انتخاب یخچال های مجهز به سیستم برفک زدای اتوماتیک (NoFrost)، مصرف برق بدون دخالت مصرف کننده کاهش پیدا می کند.
وقتی یخچال یا فریزر در کنار دستگاه های گرمازا مثل اجاق گاز، آبگرم کن، شوفاژ و همین طور زیرنور مستقیم خورشید قرار داشته باشد، مصرف انرژی آن افزایش می یابد، پس اگر مکان مناسب دیگری برای یخچال فریزر در اشپزخانه وجود ندارد، با یک پوشش مناسب (عایق حرارتی) یخچال فریزر را از حرارت و گرما حفظ کنید.
علاوه بر این فضای پشت یخچال و فریزر برای گردش هوا باید حداقل به اندازه ۱۰ سانتی متر با دیوار فاصله داشته باشد. ضمنا لازم است لوله های پشت یخچال و فریزر حداقل سالی دوبار گردگیری شود. رعایت این موارد سبب انتقال حرارت بهتر بین هوا و لوله ها خواهد شد.
پایه های یخچال فریزر باید روی یک سطح تراز و صاف قرار گیرد. عدم رعایت این مساله موجب می شود تا در یخچال بطور کامل بسته نشده، در نتیجه هوای سرد یخچال، خارج و و هوای گرم وارد آن شود که موجب افزایش کارکرد یخچال و در نهایت بالا رفتن مصرف برق آن می شود.
مواد غذایی پخته شده و داغ را قبل از سرد شدن کامل داخل یخچال فریزر قرار ندهید و از گذاشتن همزمان مقدار زیادی مواد غذایی داخل یخچال و خصوصاً فریزر خودداری کنید. این کار فشار زیادی را بر موتور آن واحد خواهدنمود. از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی داخل یخچال فریزر پرهیز کنید، چونکه این کار گردش هوا را در داخل یخچال فریزر مبتلا به اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق می شود.
جهت نگهداری مواد غذایی، بعد از گذاشتن آنها داخل کیسه های فریزر، درب آنها را به صورتی ببندید که دیگر هوای اضفی در داخل آن وجود نداشته باشد. در ضمن بر روی هر یک از کیسه ها، برچسبی که حاوی مشخصاتی نظیر نام مواد غذایی، نوع آن (سرخ شده، پخته، خام و...) و تاریخ انجماد است را بچسبانید. چنین برچسبی را با اطلاعات کلی تر شامل لیست مواد غذایی داخل هر سبد، کشو، قفسه و یا طبقه نیز تهیه کرده و در محل مناسب بچسبانید. بدین سان دستیابی به مواد غذایی مورد نیاز بسیار آسان، سریع و سهل الوصول خواهد شد.
از باز و بسته کردن بیهوده درب یخچال یا فریزر پرهیز کنید و اهتمام کنید در موقع باز کردن درب، مدت طولانی باز نماند همین طور نوار لاستیکی درب یخچال و فریزر به مرور زمان، انعطاف و کارآیی خودرا از دست می دهد. سفارش می شود که سالی یک دفعه سالم بودن نوارها کنترل شود تا در صورت کوچک ترین نشت هوا، نسبت به تعویض آنها اقدام گردد.
افتادگی درب یخچال یا فریزر به مرور زمان موجب بسته نشدن کامل درب و جدا شدن نوار لاستیکی از درب یخچال می شود که باید نسبت به تعویض لولای درب اقدام گردد تا از اتلاف برق به جهت خروج هوای سرد یخچال جلوگیری شود.
از گذاشتن بطری های حاوی نوشابه های گازدار در قسمت جایخی یخچال ها و یا قرار دادن آنها در فریزر جدا خودداری نمایید. این کار موجب می شود تا بعد از انجماد کامل مایع در داخل بطری، درب بطری باز شود و یا براثر فشار زیاد به بطری، بطری شکسته و مایع آن در داخل فریزر و یا جایخی یخچال پراکنده شود. عدم رعایت همین موضوع موجب می شود تا حداقل زمانی بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در یخچال فریزر را برای تمیز کردن ناشی از ترکیدن بطری باز بگذاریم که خود موجب اتلاف انرژی زیادی خواهد شد.
از قراردادن انواع قوطی های کنسرو، رب گوجه فرنگی، گالن ها و بطری های حاوی شربت، ترشیجات، شیشه های مربا، عسل و... داخل یخچال خودداری کنید. این کار موجب اشغال بی مورد فضای یخچال و به طبع آن افزایش مصرف برق دستگاه خواهد شد.
باتوجه به این که در فصول گرم دلیل باز و بسته شدن زیاد درب یخچال بمنظور استفاده از آب خنک است، حتی الامکان در هنگام خرید این وسیله، یخچال فریزری را انتخاب کنید که دارای آب سرد کن باشد.
در صورت تمایل و نیاز به خرید یخچال فریزرهای سایدبای ساید حتما دستگاهی را انتخاب کنید که علاوه بر داشتن آب سردکن و یخ ساز دارای درب های مجزا باشد همین طور در هنگام خرید به بسته شدن کامل درب ها و مرغوبیت و چسبندگی نوار لاستیکی درب یخچال فریزر دقت و توجه کافی داشته باشید.
تنظیم صحیح و بموقع ترموستات یخچال و یا فریزر نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی این وسائل خواهد داشت و به عبارتی تنظیم نادرست و یا عدم توجه به تنظیم بموقع ترموستات موجب فاسد شدن و یا یخ زدگی مواد غذایی و به طبع آن افزایش مصرف انرژی خواهد شد. بدین سبب درجه ترموستات فریزر را معمولا روی ۱۸ درجه زیر صفر و درجه ترموستات یخچال را روی چهار درجه بالای صفر تنظیم کنید.
برای شست وشوی جداره های داخلی یخچال فریزر چه هنگامی که برای نخستین بار می خواهید از آن استفاده کنید و چه زمانی که قصد تمیز کردن آنرا دارید، از مخلوط آب نیم گرم و جوش شیرین (هر لیتر آب یک قاشق جوش شیرین) و یک قطعه اسفنج نرم استفاده کنید و سپس آنرا با پارچه ای نرم و تمیز خشک کنید.
بعد از هربار شست وشو برای یکنواخت شدن سرمای داخل یخچال فریزر باید مدتی (از زمان روشن شدن اولیه تا خاموش شدن کمپرسور یخچال) یخچال فریزر خالی بوده و با درب بسته کار کند.
درباب برچسب انرژی این محصول نیز باید گفت، برچسب انرژی از قسمت های مختلفی تشکیل شده که هر قسمت نمایانگر اطلاعاتی است که خریداران یخچال فریزر می توانند باتوجه به این اطلاعات درهنگام خرید، دستگاهی را انتخاب کنند که در مقایسه با سایر مدلهای مشابه از کارآیی و بازدهی بیشتر و مصرف انرژی کمتری برخوردار باشد.
سه قسمت اولیه این برچسب که در تمامی وسائل انرژی بر خانگی مشترک است به ترتیب نمایانگر علامت تجاری شرکت سازنده، نام شرکت سازنده و مدل دستگاه است. قسمت چهارم آن نیز آرم سازمان ملی استاندارد و قسمت پنجم که مهم ترین بخش آن شمرده می شود برچسب انرژی است به وسیله (۷) حرف لاتین از +++A تا D و (۷) رنگ سبز تا قرمز مشخص شده و هر یک از حروف و رنگ ها معرف درجه ای از مصرف انرژی دستگاه است.
حرف A+++ و رنگ سبز پررنگ نشانگر کم ترین مصرف انرژی و بیشترین بازدهی و حرف D و رنگ قرمز نشانگر بیشترین مصرف انرژی و پایین ترین میزان بازدهی دستگاه است. مصرف کنندگان می توانند در هنگام خرید یخچال فریزر با دقت و توجه به حرف لاتین درج شده و رنگ مشخص شده دراین قسمت از میزان کارآیی و بازدهی و همین طور مصرف انرژی دستگاه اطلاع یابند.
ردیف های بعدی در یخچال فریزر نشانگر میزان مصرف انرژی دستگاه مورد نظر بر طبق استاندارد ملی تدوین شده بر طبق کیلووات ساعت در سال، حجم خالص یخچال فریزر بر طبق آزمون استاندارد، درجه بندی قسمت انجماد و میزان صدای تولید شده توسط یخچال فریزر را نشان میدهد.
مصرف برق ماشین لباسشویی را چطور کاهش دهیم؟
باتوجه به این که هم اکنون امکان استفاده از وسائل انرژی بر خانگی برای بیشتر مردم وجود دارد، مصرف انرژی در بخش خانگی و تجاری طی دو دهه گذشته افزایش شایان توجهی داشته است؛ در این بین ماشین لباسشویی از ضروری ترین لوازم رفاهی هر خانواده ای شمرده می شود که دراختیار داشتن یک ماشین لباسشویی پربازده که بتواند با مصرف بهینه آب، برق و مواد شوینده کیفیت شست وشوی مطلوبی عرضه نماید، برای مصرف کننده بسیار حائز اهمیت می باشد.
در طول سال، یک ماشین لباسشویی حدود ۱۲۱ کیلووات ساعت انرژی مصرف می کند و اگر این مقدار را برای تمامی ماشین لباسشویی های موجود در کشور محاسبه نماییم، سالانه نزدیک به ۱۸۰۰ گیگاوات ساعت انرژی الکتریکی استفاده می شود که با بکارگیری سفارش های ارائه شده نه فقط در مصرف برق ماشین های لباسشویی به میزان ۱۰ درصد صرفه جویی خواهد شد، بلکه طول عمر این تجهیز نیز افزایش خواهد یافت.
توجه به برچسب مصرف انرژی در هنگام خرید ماشین لباسشویی و انتخاب دستگاهی با رتبه بالاتر سبب بهینه سازی و کاهش مصرف هزینه های برق مصرفی در خانوارها و نیز کاهش آلودگی محیط زیست می شود. علاوه بر این باتوجه به اینکه حدود ۸۰ درصد از مصرف انرژی ماشین شما مربوط به گرم کردن آب است تا آنجا که ممکنست از آب سرد برای شست وشوی لباس ها استفاده کنید.
همین طور لازم است در انتخاب ماشین لباسشویی دستگاهی را انتخاب کنید که ضمن داشتن علامت استاندارد و برچسب انرژی، دارای کمترین مصرف انرژی در میان مدلهای مشابه باشد و ظرفیت ماشین لباسشویی را متناسب با تعداد افراد خانواده انتخاب کنید. هنگام خرید ماشین لباسشویی دقت کنید که هر سه رتبه «مصرف انرژی»، «پاک کنندگی» و «خشک کنندگی» آن دارای بازدهی مطلوبی باشد. به عبارت دیگر دستگاهی را انتخاب کنید که ضمن حداقل مصرف انرژی از عملکرد مناسبی نیز برخوردار باشد. علاوه بر این لازم است پیش از استفاده از ماشین لباسشویی دفترچه راهنمای آنرا با دقت مطالعه و نکات ذکر شده در آنرا در استفاده از ماشین لباسشویی رعایت کنید.
باتوجه به این که قسمت زیادی از مصرف برق در ماشین های لباسشویی صرف گرم کردن آب ورودی به ماشین می شود، بدین سبب استفاده از لوله کشی آب گرم ساختمان برای ماشین لباسشویی هایی که دارای دو ورودی آب (سرد و گرم) می باشند، در کاهش مصرف انرژی بسیار موثر است. از لباسشویی زمانی استفاده کنید که لباس کافی بر طبق ظرفیت ماشین لباسشویی و برنامه شست وشوی مربوطه داشته باشید. به عبارت دیگر هنگام شست وشو، از ظرفیت کامل لباسشویی استفاده کنید.
همین طور برای شستن لباس از آب با درجه حرارت مناسب، استفاده گردد. باتوجه به جنس لباس و میزان کثیفی تا جای ممکن اهتمام شود به جز مواردی که با لکه های چربی یا زغال سر و کار دارید، از آب سرد برای شست وشوی لباس استفاده کنید. تنها تغییر حالت استفاده از آب داغ (۶۰ درجه سانتیگراد) به آب گرم (۴۰ درجه سانتیگراد) میزان مصرف انرژی را ۴۰ درصد می کاهد.
در صورت لکه گیری لباس ها پیش از شست وشو می توانید برای شست وشو از آب سرد و یا آب ۴۰ درجه استفاده کنید. حتی الامکان بجای استفاده از خشک کن ماشین لباسشویی از هوای آزاد جهت خشک کردن استفاده کنید.
در صورتیکه لازم است از خشک کن ماشین لباسشویی استفاده کنید، تعداد دورهای آبگیری را افزایش دهید تا رطوبت بیشتری از لباس ها گرفته شود، در نتیجه زمان کمتری برای سیکل خشک کنندگی لازم است. چونکه مصرف برق سیکل آبکشی نسبت به مصرف برق سیکل خشک کنندگی کمتر است.
علاوه بر این هنگام شست وشو، از برنامه شست وشوی اقتصادی لباس استفاده کنید، این برنامه علاوه بر کاهش میزان برق مصرفی برای گرم کردن آب، میزان آب مصرفی جهت شست وشو را نیز می کاهد.
در هنگام شست وشو، لباس های بسیار کثیف را از لباس هایی که کمتر کثیف هستند، جدا کنید و هر کدام را جداگانه (البته با ظرفیت کامل) در ماشین لباسشویی قرار دهیدو مهم تر آنکه از بکار بردن ماشین لباسشویی در ساعات اوج مصرف برق خودداری کنید. در آخر پروسه شست وشوی لباس، دو شاخه ماشین لباسشویی را از پریز خارج کنیدبه دلیل اینکه ماشین لباسشویی به سبب داشتن بار پنهان، دارای مصرف آماده به کار (استندبای) است.
از طرف دیگر لازم است تعمیر و نگهداری ماشین لباسشویی خودرا بطور مرتب و بر طبق برنامه ای که در دفترچه راهنمای ماشین لباسشویی پیشنهاد شده، انجام دهید و فیلتر و دهانه پودر ماشین لباسشویی را بطور منظم تمیز کنید. توجه داشته باشید که تمیز نگه داشتن ماشین لباسشویی علاوه بر کاهش مصرف انرژی، عمر دستگاه را نیز می افزاید.
گفتنی است که برچسب انرژی از قسمت های مختلفی تشکیل شده که هر قسمت نمایانگر اطلاعاتی است که خریداران ماشین لباسشویی می توانند باتوجه به این اطلاعات در هنگام خرید، دستگاهی را انتخاب کنند که در مقایسه با سایر مدلهای مشابه از کارایی و بازدهی بیشتر و مصرف انرژی کمتر برخوردار باشد.
سه قسمت اولیه این برچسب که در تمامی وسائل انرژی بر خانگی مشترک دیده شده به ترتیب نمایانگر علامت تجاری شرکت سازنده، نام شرکت سازنده و مدل دستگاهاست. قسمت چهارم برچسب مصرف انرژی به وسیله ۷ حرف لاتین از A تا G و ۷ رنگ از سبز تا قرمز مشخص شده که هر یک از حروف و رنگ ها معرف درجه ای از مصرف انرژی دستگاه است.
حرف A و رنگ سبز پررنگ نشانگر کمترین مصرف انرژی و حرف G و رنگ قرمز نشانگر بیشترین مصرف انرژی دستگاه است. مصرف کنندگان می توانند در هنگام خرید ماشین لباسشویی با دقت و توجه به حرف لاتین درج شده و رنگ مشخص شده دراین قسمت از میزان مصرف انرژی دستگاه اطلاع یابند.
ردیف سوم نمایانگر مصرف انرژی دستگاه بر طبق استاندارد ملی تدوین شده در بخش آزمون استاندارد و ردیف های چهارم و پنجم در ماشین لباسشویی نشانگر رتبه قدرت پاک کنندگی و رتبه قدرت خشک کن دستگاه است.
دو ردیف پایانی نیز ظرفیت دستگاه و میزان مصرف اب را نشان می دهد، بدین سبب مصرف کنندگان باتوجه به رتبه انرژی، رتبه قدرت پاک کنندگی و رتبه خشک کنندگی قادر به انتخاب دستگاه پربازده و کاراست.
منبع: oilna.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب