شورای امنیت مسیر احترام به حاكمیت قانون را دنبال می كند؟

شورای امنیت مسیر احترام به حاكمیت قانون را دنبال می كند؟ به گزارش خبرگزاری نفت و گاز با وجود تغییرات وسیعی كه آمریكا در دومین پیش نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران انجام داده است، اما كارشناسان معتقدند این پیش نویس هم چنان با رای مخالف روسیه و چین مواجه خواهد شد و شانسی برای تصویب ندارد.


به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، آمریکا در ساعات پایانی روز سه شنبه به وقت محلی آمریکا در نهایت دومین پیش نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را به شورای امنیت برای رای گیری ارائه کرد.
این پیش نویس قرار بود روز دوشنبه ارائه شود تا روز سه شنبه رای گیری درباره آن صورت گیرد اما با تاخیر در ارائه و معرفی این متن، رای گیری درباره آن به روز چهارشنبه موکول می شود که نتیجه نهایی نیز احیانا طی روزهای پنجشنبه یا جمعه توسط رئیس شورای امنیت اعلام خواهد شد.
طبق گزارش رسانه های خارجی، پیش نویس جدید بر خلاف پیش نویس قبلی که بیش از دوازه صفحه بود، چهار پاراگراف است و بسیار خلاصه تر و البته با این رویکرد در متن که بتواند هر چه بیشتر نظر اعضای شورای امنیت را به خود جلب نماید. با این وجود کارشناسان بر این باور هستند که این پیش نویس باردیگر با رای مخالف چین و روسیه مواجه خواهد شد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز که مدعی است متن این پیش نویس را رویت کرده است، در بندی از متن آن آمده است: تحریم ها تمدید می شود " تا زمانی که شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد". این طرح بیان می کند که این اقدام "برای حفظ صلح و امنیت جهانی ضروری است".
این خبرگزاری مدعی شده است: پیش نویس قبلی از کشورهای دیگر می خواست محموله کالاهایی را که به ایران می رفتند یا از آن خارج می شد را مورد بازرسی قرار دهند و همین طور شامل بندی از افراد و نهادهایی بود که ممکن بود مورد تحریم قرار بگیرند. اما به نظر در پیش نویس جدید این بندها دیگر قرار داده نشده است.
باتوجه به موضوع کرونا، جلسه شورای امنیت بطور علنی برای رای گیری انجام نخواهد شد. رای گیری شورای امنیت به صورت ایمیلی با مهلت دوازده ساعته به کشورهای عضو برای اعلام رای انجام می شود.
این پیش نویس به ۹ رای نیاز دارد تا روسیه و چین مجبور شوند از حق وتوی شان استفاده کنند. با توجه به این که پیش نویس فعلی بسیار مختصرتر از پیش نویس قبلی است و در محتوای آن تغییراتی داده شده است اما هنوز معین نیست آمریکا بتواند این ۹ رای را به دست آورد.
ریچارد گوان مدیر گروه بین المللی بحران سازمان ملل پس از ارائه پیش نویس دوم پیشنهادی آمریکا در توییتی نوشت: نگذارید اختصار پیش نویس جدید آمریکا شما را فریب دهد. نکته اصلی این است که این پیش نویس اجازه می دهد که تحریم تسلیحاتی ایران بطور نامحدود اعمال شود و چین و روسیه از آن خوششان نخواهد آمد.
محمد جواد ظریف نیز پس از ارائه این پیش نویس در مقاله ای در ایران دیلی آنلاین نوشت: جامعه جهانی بطور کلی - و شورای امنیت ملل متحد بطور ویژه - با یک تصمیم مهم روبرو است: آیا احترام به حاکمیت قانون را تثبیت می نماییم یا به قانون جنگل باز می گردیم؟
وی اظهار داشت: من اطمینان دارم که - در هفته ها و ماه های حساس بعدی- اعضای شورای امنیت تلاشِ مذبوحانه ی انتخاباتیِ دولتِ مستأصلِ ایالات متحده برای نابودسازی موفقیت دیپلماتیک قرن بیست و یکم را ناکام ساخته و اجازه نخواهند داد که در این روند آنچه از چندجانبه گرایی و حقوق بین الملل باقی­ مانده است نابود شود.
برخی کارشناسان معتقدند، هیچ شانسی برای پذیرفته شدن کوشش های آمریکا در امتداد تمدید تحریم تسلیحاتی وجود ندارد و این روشی برای به کارگیری مکانیسم بازگرداندن تحریم های شورای امنیت مقابل ایران با فعال کردن مکانیسم ماشه است.
واشنگتن بر این عقیده است (در صورت عدم تصویب پیش نویس قطعنامه) به سبب این که قطعنامه پشتیبان توافق هسته ای، آمریکا را بعنوان عضوی از آن معرفی می کند، می تواند تحریم ها مقابل ایران را بازگرداند. اما اعضای باقی مانده در برجام با این اقدام مخالف هستند و دیپلمات ها می گویند که آمریکا مبارزه ای آشفته در پیش خواهد داشت.
مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل در توییتی نوشت: آمریکا بعد از مخالفت اعضای شورای امنیت، مجبور به عقب نشینی از پیش نویس قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران شد و امروز (به وقت آمریکا) نسخه دیگری را ارائه داد - که آن هم نقض قطعنامه 2231 است. پیش نویس جدید در ماهیت و هدف مشابه پیش نویس قبلی است. به طور قطع شورا این پیش نویس را هم باردیگر رد خواهدنمود.
رضا نصری کارشناس و حقوقدان بین المللی در توییتی با اشاره به تلاش آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه نوشت: اگر آمریکا برای به کارگیری ساز و کار ماشه به شورای امنیت مراجعه کند حداکثر دستاوردش این است که به صورت یک جانبه اعلام نماید از نظر واشنگتن قطعنامه های تحریمی قبل از برجام از این پس احیا شده اند. آنگاه دو قطب در جهان ایجاد خواهد شد: دولت هایی که تفسیر آمریکا از قطعنامه 2231 را قبول نخواهند کرد و نخواهند پذیرفت که قطعنامه های پیشین احیا و گردنگیر آور شده اند و ائتلاف دولت هایی که عملا خارج از چارچوب های حقوقی و موازین منشور موضع آمریکا را قبول خواهند کرد.
سازمان های بین المللی و تخصصی و اعضای فعلی برجام همچون کشورهای اروپایی و سایر اعضای اتحادیه اروپا و اکثریت قاطع جامعه جهانی در کنار دسته اول خواهند بود و دسته دوم را آمریکا، اسراییل، عربستان و اقمار و احیانا چند جزیره در اقیانوس آرام تشکیل می دهد.
به گزارش خبرگزاری نفت و گاز به نقل از ایسنا، تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر (اواخر مهرماه) سال جاری به انتها خواهد رسید. دولت آمریکا با ارائه پیش نویس قطعنامه ای درباره تمدید این تحریم به شورای امنیت سازمان ملل که برای دومین بار انجام می شود، به دنبال جلب حمایت دیگر کشورهای عضو شورا برای تمدید این تحریم است.
دولت آمریکا با وجود خروجش از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ با نزدیک شدن اختتام تاریخ تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر تهدید کرده است اگر پیش نویس قطعنامه ای که برای تمدید این تحریم به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده است تصویب نشود، از مکانیسم اعمال باردیگر تحریم ها در این توافق برای بازگردانی تحریم های سازمان ملل مقابل ایران استفاده خواهدنمود.




منبع:

1399/05/27
23:24:03
5.0 / 5
2314
تگهای خبر: تحریم , حقوق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳

خبرگزاری نفت و گاز OilNA
oilna.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خبرگزاری نفت و گاز محفوظ است

خبرگزاری نفت و گاز

اخبار روز حوزه نفت و گاز